Piknik z Produktem Polskim w Husowie
W niedzielę (14 sierpnia 2022 r.) na terenie Placu przy kościele parafialnym w Husowie przy okazji Plebiscytu Wdzięczności Archidiecezji Przemyskiej ,,Złote Kłosy” odbył się Piknik z Produktem Polskim, podczas którego rozstrzygnięto I etap konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” w powiecie łańcuckim połączone z leżajskim.
W konkursie rywalizowało osiem zespołów Kół Gospodyń Wiejskich, które przygotowały tradycyjne potrawy charakterystyczne dla powiatów łańcuckiego i leżajskiego w województwie podkarpackim. W opinii Komisji, najlepszym daniem, okazała się Apetyczna i klasyczna, chrupiąca z zewnątrz i soczysta w środku kaczka lasowiacka podana z sosem żurawinowym przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Judaszówce. Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Tarnawce za przygotowanie Żurku staropolskiego, zaś trzecie miejsce zajęły panie z KGW w Grodzisko Dolne za Gołąbki z kaszą gryczaną i tartymi ziemniakami polane sosem grzybowym.
Zwycięskie drużyny otrzymały nagrody pieniężne ufundowane przez KOWR w wysokości: 1000 zł, 800 zł i 500 zł.
Dodatkowe nagrody wręczyli zastępca dyrektora Podkarpackiego Oddziału Regionalnego ARiMR w Rzeszowie – Andrzej Kraska, wiceprezes WFOŚiGW w Rzeszowie – Bogusław Kida, starosta łańcucki – Adam Krzysztoń, poseł na sejm RP – Kazimierz Gołojuch, przedstawiciel KRUS – Rafał Krakowski.
Organizatorami Pikniku były Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy wsparciu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego przy współpracy z powiatem łańcuckim.