Konkurs „Najlepszy produkt podkarpacki” 2022
BOGUCHWAŁA. Konkurs rozstrzygnięty został podczas Dni Otwartych Drzwi w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego.

Fot. Anna Bielańska
Kapituła w składzie:
Przewodniczący:
- Janina Kamińska – Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
Członkowie:
- Ludmiła Chmielowska – Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale.
- Joanna Piróg – Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego.
- Szymon Taranda - Polskie Radio Rzeszów.
- Bogusław Gronko - Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-
Spożywczych.
dokonała oceny 51 produktów zgłoszonych przez 21 uczestników konkursu: zakłady przetwórczych, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, podmioty gospodarcze oraz indywidualnych producentów z woj. podkarpackiego.
Ocenę przeprowadzono w oparciu o Regulamin przygotowany przez organizatorów konkursu.
Po ocenie i degustacji zaprezentowanych produktów Kapituła wyróżniła następujące produkty regionalne i lokalne:
- 
W kategorii produktów mleczarskich: 
- 
Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita Oddział w Trzebownisku za: 
- 
BIO ekologiczny kefir naturalny 375g 
- 
Beata i Władysław Misiura za: 
- 
Ser owczy – gałka bieszczadzka 
- 
LEDA-SER Jakimowicz Leszek za: 
- 
Ser kozi wędzony 
- 
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej za: 
- 
Maślanka truskawkowo-jabłkowa 400 ml. Butelka PET 
- 
Justyna Serwońska za: 
- 
Ser podpuszczkowy z lubczykiem i kozieradką 
- 
Gospodarstwo agroturystyczno-edukacyjne Bożena Wisła za: 
- 
Bieszczadzkie kulki serowe 
- 
Lucyna Cwynar gosp. Ekologiczne „Zuza” za: 
- 
Ser sałatkowy 
- 
Gospodarstwo Rolne „Sewerynówka” Anna Darocha-Sewreyn za: 
- 
Jogurt owczy 
- 
W kategorii produktów mięsnych: 
- 
Masarnia OSIP s.c. Zygmunt i Kamil Osip za: 
- 
Kiełbasa z jałowcem 
- 
Zakład Mięsny Jasiołka za: 
- 
Kabanos wołowy 
- 
Wyroby Swojskie |Marek Pelc za: 
- 
Polędwiczka faszerowana 
- 
Ciak Zakład Mięsny Wyroby Tradycyjne Mariusz Ciak za: 
- 
Salceson 
- 
W kategorii produkty piekarnicze i inne: 
- 
„Radosna Twórczość” za: 
- 
Dżem truskawkowy z różą BIO 
- 
Anna Misiura za: 
- 
Chałka Chłopska 
- 
W kategorii produkty pszczele: 
- 
Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie za: 
- 
Miód ze spadzi iglastej 
W kategorii inne produkty i potrawy regionalne Komisja przyznała:
- 
Koło Gospodyń Wiejskich w Warze „Warzanki” za: 
- 
Sernik z ziemniakami 
- 
Stowarzyszenia Koło Gospodyń Wiejskich z Horyńca Zdroju za: 
- 
Lebiodowe Chwaściewki 
- 
Koła Gospodyń Wiejskich w Kobylnicy Ruskiej za: 
- 
Pielmieni w bulionie z gęsiny z proziakiem 
- 
Koła Gospodyń Wiejskich Drohobyczka za: 
- 
Zupę chrzanowa z białą kapustą i ziemiankami 
- 
Koła Gospodyń Wiejskich z Wólki Niedźwiedzkiej za: 
- 
Nalewka z czosnku niedźwiedziego 
- 
Koła Gospodyń Wiejskich z Medyni Głogowskiej za: 
- 
Pasztet fasolowy z jabłkiem 
- 
Stowarzyszenia Kobiet Gminy Besko „Beskowianki” za: 
- 
Kartacze 







