Park Naukowo-Technologiczny Dworzysko powiatu rzeszowskiego
Trwa nabór na studia na Politechnice Rzeszowskiej
Pożyczki obrotowe w Podkarpackim Funduszu Rozwoju

Konkurs „Najlepszy produkt podkarpacki” 2022

Opublikowano: 2022-06-27 12:34:56, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

BOGUCHWAŁA. Konkurs rozstrzygnięty został podczas Dni Otwartych Drzwi w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego.

Fot. Anna Bielańska

Fot. Anna Bielańska

 

Kapituła w składzie:

Przewodniczący:

- Janina Kamińska – Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale

Członkowie:

- Ludmiła Chmielowska – Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale.

- Joanna Piróg – Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego.

- Szymon Taranda - Polskie Radio Rzeszów.

- Bogusław Gronko - Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-

Spożywczych.

dokonała oceny 51 produktów zgłoszonych przez 21 uczestników konkursu: zakłady przetwórczych, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, podmioty gospodarcze oraz indywidualnych producentów z woj. podkarpackiego.

Ocenę przeprowadzono w oparciu o Regulamin przygotowany przez organizatorów konkursu.

Po ocenie i degustacji zaprezentowanych produktów Kapituła wyróżniła następujące produkty regionalne i lokalne:

  • W kategorii produktów mleczarskich:

  • Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita Oddział w Trzebownisku za:

  • BIO ekologiczny kefir naturalny 375g

 

  • Beata i Władysław Misiura za:

  • Ser owczy – gałka bieszczadzka

 

  • LEDA-SER Jakimowicz Leszek za:

  • Ser kozi wędzony

 

  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej za:

  • Maślanka truskawkowo-jabłkowa 400 ml. Butelka PET

 

 

 

  • Justyna Serwońska za:

  • Ser podpuszczkowy z lubczykiem i kozieradką

 

  • Gospodarstwo agroturystyczno-edukacyjne Bożena Wisła za:

  • Bieszczadzkie kulki serowe

 

  • Lucyna Cwynar gosp. Ekologiczne „Zuza” za:

  • Ser sałatkowy

 

  • Gospodarstwo Rolne „Sewerynówka” Anna Darocha-Sewreyn za:

  • Jogurt owczy

 

 

II Ogólnopolski Konkurs dla Jednostek Samorządu Terytorialnego na Najbardziej Innowacyjny Energetycznie Samorząd – edycja 2022

  • W kategorii produktów mięsnych:

  • Masarnia OSIP s.c. Zygmunt i Kamil Osip za:

  • Kiełbasa z jałowcem

 

  • Zakład Mięsny Jasiołka za:

  • Kabanos wołowy

 

  • Wyroby Swojskie |Marek Pelc za:

  • Polędwiczka faszerowana

 

  • Ciak Zakład Mięsny Wyroby Tradycyjne Mariusz Ciak za:

  • Salceson

 

 

  • W kategorii produkty piekarnicze i inne:

  • Radosna Twórczość” za:

  • Dżem truskawkowy z różą BIO

 

  • Anna Misiura za:

  • Chałka Chłopska

  • W kategorii produkty pszczele:

  • Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie za:

  • Miód ze spadzi iglastej

 

 

W kategorii inne produkty i potrawy regionalne Komisja przyznała:

Siedem wyróżnień dla:

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Warze „Warzanki” za:

  • Sernik z ziemniakami

  • Stowarzyszenia Koło Gospodyń Wiejskich z Horyńca Zdroju za:

  • Lebiodowe Chwaściewki

  • Koła Gospodyń Wiejskich w Kobylnicy Ruskiej za:

  • Pielmieni w bulionie z gęsiny z proziakiem

  • Koła Gospodyń Wiejskich Drohobyczka za:

  • Zupę chrzanowa z białą kapustą i ziemiankami

  • Koła Gospodyń Wiejskich z Wólki Niedźwiedzkiej za:

  • Nalewka z czosnku niedźwiedziego

 

  • Koła Gospodyń Wiejskich z Medyni Głogowskiej za:

 

  • Pasztet fasolowy z jabłkiem

  • Stowarzyszenia Kobiet Gminy Besko „Beskowianki” za:

  • Kartacze

 

 

Więcej o: PODR

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij