Konkurs „Najlepszy produkt podkarpacki” 2022
BOGUCHWAŁA. Konkurs rozstrzygnięty został podczas Dni Otwartych Drzwi w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego.
Fot. Anna Bielańska
Kapituła w składzie:
Przewodniczący:
- Janina Kamińska – Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
Członkowie:
- Ludmiła Chmielowska – Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale.
- Joanna Piróg – Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego.
- Szymon Taranda - Polskie Radio Rzeszów.
- Bogusław Gronko - Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-
Spożywczych.
dokonała oceny 51 produktów zgłoszonych przez 21 uczestników konkursu: zakłady przetwórczych, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, podmioty gospodarcze oraz indywidualnych producentów z woj. podkarpackiego.
Ocenę przeprowadzono w oparciu o Regulamin przygotowany przez organizatorów konkursu.
Po ocenie i degustacji zaprezentowanych produktów Kapituła wyróżniła następujące produkty regionalne i lokalne:
-
W kategorii produktów mleczarskich:
-
Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita Oddział w Trzebownisku za:
-
BIO ekologiczny kefir naturalny 375g
-
Beata i Władysław Misiura za:
-
Ser owczy – gałka bieszczadzka
-
LEDA-SER Jakimowicz Leszek za:
-
Ser kozi wędzony
-
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej za:
-
Maślanka truskawkowo-jabłkowa 400 ml. Butelka PET
-
Justyna Serwońska za:
-
Ser podpuszczkowy z lubczykiem i kozieradką
-
Gospodarstwo agroturystyczno-edukacyjne Bożena Wisła za:
-
Bieszczadzkie kulki serowe
-
Lucyna Cwynar gosp. Ekologiczne „Zuza” za:
-
Ser sałatkowy
-
Gospodarstwo Rolne „Sewerynówka” Anna Darocha-Sewreyn za:
-
Jogurt owczy
-
W kategorii produktów mięsnych:
-
Masarnia OSIP s.c. Zygmunt i Kamil Osip za:
-
Kiełbasa z jałowcem
-
Zakład Mięsny Jasiołka za:
-
Kabanos wołowy
-
Wyroby Swojskie |Marek Pelc za:
-
Polędwiczka faszerowana
-
Ciak Zakład Mięsny Wyroby Tradycyjne Mariusz Ciak za:
-
Salceson
-
W kategorii produkty piekarnicze i inne:
-
„Radosna Twórczość” za:
-
Dżem truskawkowy z różą BIO
-
Anna Misiura za:
-
Chałka Chłopska
-
W kategorii produkty pszczele:
-
Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie za:
-
Miód ze spadzi iglastej
W kategorii inne produkty i potrawy regionalne Komisja przyznała:
-
Koło Gospodyń Wiejskich w Warze „Warzanki” za:
-
Sernik z ziemniakami
-
Stowarzyszenia Koło Gospodyń Wiejskich z Horyńca Zdroju za:
-
Lebiodowe Chwaściewki
-
Koła Gospodyń Wiejskich w Kobylnicy Ruskiej za:
-
Pielmieni w bulionie z gęsiny z proziakiem
-
Koła Gospodyń Wiejskich Drohobyczka za:
-
Zupę chrzanowa z białą kapustą i ziemiankami
-
Koła Gospodyń Wiejskich z Wólki Niedźwiedzkiej za:
-
Nalewka z czosnku niedźwiedziego
-
Koła Gospodyń Wiejskich z Medyni Głogowskiej za:
-
Pasztet fasolowy z jabłkiem
-
Stowarzyszenia Kobiet Gminy Besko „Beskowianki” za:
-
Kartacze