Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

Ekogala 2013 – ekologiczne targi w Rzeszowie

Opublikowano: 2013-05-14 19:56:59, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

RZESZÓW. Już za kilka dni odbywać będą się Międzynarodowe Targi Żywności i Produktów Ekologicznych Ekogala. To jedna z największych ekologicznych imprez w Rzeszowie. Tematem przewodnim będzie produkcja ekologicznego miodu. Jednym z patronów medialnych jest gospodarkaPodkarpacka.pl

Ekogala 2013 – ekologiczne targi w Rzeszowie

 

Czytaj więcej Targi ekologiczne Ekogala już od piątku (24 maja)

W programie m.in. degustacja produktów ekologicznych, w tym na bazie miodu, pokaz gotowania „Władza od kuchni”, seminaria, warsztaty, konkursy, pokaz mody i promocja aktywności ruchowej, prezentacja muzealnego i nowoczesnego sprzętu pszczelarskiego oraz pokaz miodobrania. Imprezy towarzyszące to wręczenie nagród Podkarpackiego Stowarzyszenia Samorządów Terytorialnych, VIII Europejski Konkurs Kulinarny dla Szkół Gastronomicznych oraz blok konferencji o tematyce związanej z pszczelarstwem

Targi Ekogala odbędą się tradycyjnie w halki Podpromie w dniach 24-26 maja 2013 r. Godziny zwiedzania: piątek - sobota 10 - 17, niedziela 10 – 14. Natomiast uroczyste otwarcie Targów nastąpi w sobotę o godz. 11

24 maja 2013 r. Piątek

10

Rozpoczęcie Targów (od 10 do 17 – zwiedzanie Targów)

Na parterze hali

10 - 14

Panel edukacyjny dla dzieci i młodzieży

10 - 12

Seminarium dla uczniów szkół podstawowych klas I – IV pt. „Skąd się biorą ekologiczne miody” - nauczyciele Wojewódzkiego Zespołu ds. Edukacji Ekologicznej Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego (SP 25 w Rzeszowie) i przedstawiciele Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy

10 – 10.30

Inscenizacja na temat rolnictwa ekologicznego i pszczelarstwa - przedstawienie uczniów SP 25

w Rzeszowie, prezentacja multimedialna - Elżbieta Salamon, Elżbieta Kluz (SP 25)

10.30 – 10.45

Praca pszczelarza w praktyce - pokaz odzieży ochronnej, narzędzi i urządzeń oraz miodów i innych produktów pszczelich w różnych fazach ich powstawania – Marek Barzyk, Przewodniczący Sekcji Pszczelarstwa PIRE

10.45 – 11.15

Rozstrzygnięcie trzech wojewódzkich konkursów ekologicznych dla dzieci z przedszkoli i szkół podstawowych wraz z wystawą prac finał konkursu pt. „Mały ekolog. Tajemniczy świat pszczół” – przedszkola i klasy „0” finał konkursu pt. „Mój ekologiczny świat. W świecie pszczół” – klasy I-III szkoły podstawowej finał konkursu pt. „Zdrowy styl życia. O korzyściach płynących z miodów”– klasy IV-VI szkoły podstawowej Wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających i popularyzujących edukację ekologiczną dzieci

11.15 – 12

Degustacja potraw przygotowanych z produktów ekologicznych oraz pokaz przygotowywania przekąsek ekologicznych przez uczniów z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie

12 – 14

Seminarium dla uczniów gimnazjów i szkół średnich pt. „Korzystny wpływ pszczół na środowisko naturalne i życie człowieka” – Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego, Wojewódzki Związek Pszczelarzy, Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Rzeszowie oraz Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie

12 – 12.20

Wykład na temat pszczelarstwa ekologicznego – Marek Barzyk, Przewodniczący Sekcji Pszczelarstwa PIRE

12.20 – 12.50

Wykład i pokaz pt. „Praca pszczelarza w praktyce” – przedstawiciele PIRE i Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy, Marta i Krzysztof Bałon, członkowie Sekcji Pszczelarstwa PIRE

12.50 -13.10

Rozstrzygnięcie wojewódzkich konkursów ekologicznych dla uczniów gimnazjów i szkół średnich wraz z wystawą prac finał konkursu na plakat pt. „Trzymaj formę” dla gimnazjalistów wraz z wręczeniem nagród, finał konkursu na prezentację multimedialną pt. „Wartości odżywcze i lecznicze produktów pszczelich” wraz z wręczeniem nagród Wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających i popularyzujących edukację ekologiczną

13.15 – 14

Degustacja potraw przygotowanych z produktów ekologicznych oraz pokaz przygotowywania przekąsek ekologicznych przez uczniów z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie

Scena na górnej płycie

12 – 13

Formy aktywności ruchowej; układ choreograficzny na stepie oraz z wykorzystaniem dużych piłek fitball

12-15

Pokaz przygotowywania przekąsek ekologicznych przez uczniów z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie (na wyspie)

Na zewnątrz hali

Prezentacja nowoczesnego sprzętu pszczelarskiego

Ekspozycja muzealna sprzętu pszczelarskiego

Pokaz wypieku chleba

25 maja 2013 r. sobota

10

Otwarcie Targów dla zwiedzających (od. 10 do 17 – zwiedzanie Targów)

10.10

Rozpoczęcie VIII Konkursu Kulinarnego dla Szkół Gastronomicznych

10 – 11

Pokaz mody inspirowanej trendami ekologicznymi

11 -11.45

Oficjalne otwarcie Targów marszałek województwa podkarpackiego, prezydent Rzeszowa, prezes Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego

11.45 – 13.30

Wręczenie nagród Podkarpackiego Stowarzyszenia Samorządów Terytorialnych z okazji obchodów „Dnia Samorządu Terytorialnego 2013”

13.45 – 15

Pokaz gotowania „Władza od kuchni” (na wyspie) – potrawy przygotowywane na bazie miodu

15 – 16

Wręczenie nagród laureatom VIII Europejskiego Konkursu Kulinarnego W trakcie trwania Targów, w godzinach 12-14 wystawcy będą mogli wziąć udział w Giełdzie Kooperacyjnej moderowanej przez ekspertów Centrum Obsługi Inwestorów i Eksporterów

Na zewnątrz hali

Prezentacja nowoczesnego sprzętu pszczelarskiego

Ekspozycja muzealna sprzętu pszczelarskiego

Pokaz wypieku chleba

Równolegle

9 – 10

Msza święta w kościele Farnym w Rzeszowie w intencji samorządów z okazji „Dnia Samorządu Terytorialnego 2013”

10-11

Parada samorządowa ulicami Rzeszowa z okazji „Dnia Samorządu Terytorialnego 2013”

Na parterze hali

9 - 15

Panel edukacyjny dla pszczelarzy i zaproszonych gości (równolegle ze zwiedzaniem Targów)

9 - 9.30

„Wspólnotowe rozwiązania systemów jakości” – Przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

9.30 – 11

„Szanse eksportu żywności certyfikowanej na rynki Europy Zachodniej” – doc. Kornelia Golombek, przedstawiciel firmy „Bildungsagentur” z Düsseldorfu

11 – 12

Przerwa – oficjalne otwarcie Targów

12 – 13 „Perspektywy rozwoju apiterapii” – prof. dr hab. Artur Stojko, Śląska Akademia Medyczna w Katowicach

13 – 14

„GMO – zachować zasady przezorności” – prof. dr hab. Jan Nadarkiewicz-Jodko, Instytut Ogrodnictwa Skierniewice

14 – 15

„Czy las pomoże przetrwać pszczołom?” – dr Edward Marszałek, Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Krośnie

Scena na górnej płycie

26 maja 2013 r. Niedziela

10

Otwarcie Targów

(od. 10 do 14 – zwiedzanie Targów)

Scena na górnej płycie

11.30 -12

Rozstrzygnięcie „Konkursu na najładniejsze stoisko Targów 2013”

10 -11.30

„Produkty pszczele w żywieniu i leczeniu” – prof. dr hab. Ryszard Czarnecki, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum (na wyspie)

14 Oficjalne zakończenie Targów

Na zewnątrz hali:

Prezentacja nowoczesnego sprzętu pszczelarskiego Ekspozycja muzealna sprzętu pszczelarskiego Pokaz wypieku chleba W trakcie trwania Targów na „wyspie” odbywać się będzie pokaz miodobrania i degustacja produktów pszczelich.

Przez wszystkie dni trwania Targów odbywać się będzie Konkurs dla dzieci z nagrodami pt. „Własną drogą do Funduszy” organizowany przez Sieć Punktów Informacyjnych Funduszy Europejskich

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij