Park Naukowo-Technologiczny Dworzysko powiatu rzeszowskiego
PGE Obrót. Stabilny i bezpieczny sprzedawca energii elektrycznej

Trwają targi rolnictwa ekologicznego Biofach 2020 w Norymberdze

Opublikowano: 2020-02-13 10:38:15, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

NORYMBERGA, NIEMCY. Pierwszy dzień obecności na targach Biofach w Norymberdze za nami. Ta największa w Europie impreza prezentująca producentów rolnictwa ekologicznego z całego świata trwać będzie do soboty, 15 lutego br. W dziewięciu halach rozstawili swoje stoiska zarówno przedsiębiorcy indywidualni, jak regiony, a także całe kraje. 300-metrowe narodowe stoisko polskie jest największe od lat, a składa się z 5 pawilonów.\n

Fot. Krzysztof ZielińskiFot. Krzysztof ZielińskiFot. Krzysztof ZielińskiFot. Krzysztof Zieliński
Fot. Krzysztof Zieliński

Fot. Krzysztof Zieliński

 

Trzy z tych pawilonów przygotowało Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych ,,Polska Ekologia”. Było to możliwe dzięki dotacji z funduszu promocji Mięsa Wieprzowego, funduszu promocji Mięsa Wołowego, funduszu promocji Owoców i Warzyw i funduszu promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych realizowanego przez.

Na jednym z nich odbywają się pokazy kulinarne w formie Live Cooking, prowadzone przez polskich szefów kuchni. Odwiedzający już mogli próbować polskich dań: kapuśniaku na wieprzowinie (szczególnie smakował Niemcom), schabu na kapuście zasmażanej, a także przekąski w postaci tatara na ekologicznym chlebie oraz kanapek z pasztetem i ogórkiem i smalcem z ogórkiem. Pieczone są także na miejscu chleby z ekologicznej mąki. Zapach świeżego pieczywa przyciąga do polskiego sektora dziesiątki osób.

W dwóch pawilonach odbywają się spotkania i rozmowy z kontrahentami, a ich naturalną dekorację stanowią wyroby ekologiczne polskich producentów. Znajdziemy tam m.in. przetwory mleczne z Rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego „Figa” z Mszany, pierogi z firmy EkoPierożek rodziny Szelców z Krosna, soki i napoje sygnowane marką „Owocowe Smaki” ze Stalowej Woli oraz eko-wędliny z Zakładu Mięsnego „Jasiołka” z Dukli. Ale eko-wyroby innych producentów są także degustowane w polskim sektorze. I tak pieczywo z EKO-Piekarni Kiełtyków z miejscowości Łężany k. Krosna stanowi podstawę serwowanych kanapek, a ekologiczne ogórki konserwowe z ZPOW „Orzech” z Kolbuszowej je dekorują. Zespół ekologicznych wyrobów z Podkarpackiego jest najmocniejszym elementem polskiej reprezentacji na targach w Norymberdze. Wszystkie wymienione firmy są także członkami Klastra Podkarpackie Smaki.

Krzysztof Zieliński z Norymbergi

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij