Waldemar Szumny - kandydat na prezydenta Rzeszowa 2024
Maria Fajger - kandydatka do sejmiku województwa podkarpackiego

Restrukturyzacja PBS w Sanoku – oświadczenie Ministerstwa Finansów

Opublikowano: 2020-01-23 19:08:12, przez: admin, w kategorii: Firmy

WARSZAWA, SANOK. Ministerstwo wypłaci subwencje oświatową.

Pożyczka unijna dla przedsiębiorców w RARR

W związku z podjętą 15 stycznia 2020 r. decyzją o wszczęciu przez Bankowy Fundusz Gwarancyjny przymusowej restrukturyzacji wobec Podkarpackiego Banku Spółdzielczego z siedzibą w Sanoku informujemy, że decyzja została podjęta na podstawie obowiązujących przepisów. Miała na celu:

- zabezpieczenie przed utratą znaczących środków zgromadzonych w banku przez osoby prywatne, przedsiębiorstwa oraz inne podmioty (w tym jednostki samorządu terytorialnego),

- uchronienie banku przed upadłością

Brak decyzji o przymusowej restrukturyzacji doprowadziłby do wielokrotnego zwiększenia utraty środków. Natomiast jednostki samorządu terytorialnego bez decyzji o przymusowej restrukturyzacji, utraciłyby wszystkie zgromadzone środki finansowe. Dzięki właściwym działaniom organów państwowych nie doszło do takiej sytuacji.

W związku z umorzeniem części środków finansowych należących do jednostek samorządu terytorialnego informujemy, że podjęto działania umożliwiające niezakłócone realizowanie wszystkich działań samorządów.

- Ministerstwo Finansów wypłaci 23 stycznia br. jednostkom samorządu terytorialnego subwencję oświatową i równoważące w kwocie niemal 76 mln zł, z których opłacane są przede wszystkim wydatki związane z funkcjonowaniem szkół – w tym wydatki związane z wynagrodzeniami nauczycieli.

- Bank Gospodarstwa Krajowego przedstawi samorządom ofertę zwrotnych mechanizmów finansowych na preferencyjnych warunkach, które zapewnią płynność finansową.

- Ministerstwo Finansów pracuje nad możliwością wypłaty kolejnej raty subwencji w przyspieszonych terminach zapewniając tym samym pełne bezpieczeństwo funkcjonowania jednostek samorządu terytorialnego.

- wojewoda podkarpacki zapewni płynność realizacji programu 500 plus.

Wojewoda Podkarpacki jest w stałym kontakcie z przedstawicielami podkarpackich samorządów udzielając wszelkich informacji oraz wsparcia organizacyjnego.