Park Naukowo-Technologiczny Dworzysko powiatu rzeszowskiego
Zespół Zamkowo-Parkowy w Baranowie Sandomierskim. Bal Sylwestrowy
Pożyczki dla firm z Podkarpacia/ Atrakcyjne oprocentowanie
Z PGE Energia Ciepła (od)zyskujesz ciepło i energię

Polacy są skłonni więcej zapłacić za polską żywność, bo nie jest „uprzemysłowiona”

Opublikowano: 2019-11-12 23:42:33, przez: admin, w kategorii: Opinie

Raport jest częścią projektu Polski Monitor Opinii - będącego inicjatywą PKO Banku Polskiego, Fundacji Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych (IBRiS) oraz Forum Zrównoważonej Technologii.

Polacy są skłonni więcej zapłacić za polską żywność, bo nie jest „uprzemysłowiona”

 

Marcin Duma, prezes IBRiS, cytował również dane raportu mówiące o tym, że aż 94 proc. ankietowanych Polaków twierdzi, że rodzime produkty żywnościowe wyróżniają się dobrym smakiem.

 

Polska żywność jest też uważana przez respondentów za bezpieczną, co wiąże się ze sposobem jej wytwarzania. „To, co jest wyprodukowane w Polsce, wydaje się nam nie jakieś super uprzemysłowione, ale przez to właśnie bliższe natury, bezpieczniejsze” - podkreślił Duma.

 

Jak dodał, Polacy „są gotowi płacić więcej za polski produkt, który będzie zdrowszy i będzie posiadał te wszystkie cechy, które oni cenią”.

 

Wskazał przy tym, że 1/3 badanych sprawdza nie tylko, skąd pochodzi dany artykuł spożywczy, ale również - jaki ma skład. „Zaczynamy wybierać produkty opatrzone pustą etykietą, tzn. żeby tych składników było jak najmniej i żeby przypadkiem nie pojawiało się tam żadne E z numerkami” - powiedział prezes IBRiS.

 

\

 

 

Podkarpackie Regionalia w Agrohurcie - Jarmark Bożonarodzeniowy
Więcej o: żywność, badania

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij