Koniec winobrania w Winnicy Jasło
JASŁO. Podczas tegorocznego winobrania zebranych i przerobionych ponad 5 ton owoców, z których wyprodukowane zostanie 3 tys. litrów wina.
Winnicę dzierżawi od miasta Fundacja Galicja Vitis. W miniony weekend słuchacze Studium Praktycznego Winiarstwa 2019 w ramach zajęć praktycznych zebrali i przerobili ostatnie dwie odmiany: Hibernala i Vidal Blanc. Z tej ostatniej wyprodukowane zostanie wino musujące, poza tym będzie czerwone wino - kupaż Rodna z Regentem oraz białe wina - odmianowe wino Seyval Blanc i kupaż odmian aromatycznych: Solaris, Hibernal, Sait Pepin i Jutrzenka. Za realizację zadania odpowiedzialny jest Roman Myśliwiec, przewodniczący Rady Fundacji.
- Po raz pierwszy robimy wino zgodnie z procedurami przeznaczone na sprzedaż - podkreśla Roman Myśliwiec. - Owocowanie w tym roku było dobre, szacujemy, że wyprodukujemy trzy tysiące litrów wina. Zapowiadają się dobre wina, ale czeka nas jeszcze kilka miesięcy intensywnej pracy w przetwórni. Pierwsza partia win przeznaczona do sprzedaży powinna być gotowa pod koniec pierwszego kwartału.
Fot. umjaslo.pl