Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

Gęsina na św. Marcina

Opublikowano: 2012-11-07 17:06:11, przez: admin, w kategorii: Biznes

DUBIECKO, KRAJ. Promocja spożycia mięsa gęsiego.

Fot. ArchiwumFot. ArchiwumFot. ArchiwumFot. Archiwum
Fot. Archiwum

Fot. Archiwum

Trzy lata temu o gęsinie nikt nie mówił, nie była obecna w polskich restauracjach. Sytuacja powoli zmienia się. Co prawda, ciągle gęsinę w ponad 90% eksportujemy do Niemiec, ale spożycie tego mięsa w Polsce wzrosło ponad dwukrotnie i wynosi około 1500 ton gęsiny. Nie jest to imponująca ilość wobec 20 tys. ton eksportu do Niemiec, ale tendencja jest pozytywna.

Spożycie gęsiego mięsa popularyzuje akcja „Gęsina na św. Marcina”. Opiera się ona na współpracy z najlepszymi restauratorami. W tym roku blisko 50 polskich restauracji rozsianych w całej Polsce będzie od 9 do 25 listopada serwować gęsinę w wydaniu autorskim.

W województwie podkarpackim tylko jedna restauracja uczestniczy w akcji – jest to zamek Dubiecko.

W każdej z wybranych przez Slow Food restauracji będą w tym okresie serwowane przynajmniej 3 dania na bazie gęsiny. Do tego dołączy specjalnie sprowadzone z Węgier dla tych lokali wino St. Martin z Benedyktyńskiego Opactwa w Pannonhalmie. Odbędą się również warsztaty degustacyjne w wielu miastach Polski, konkurs na najlepszy restauracyjny przepis i promocja gęsiny podczas „Salone del Gusto” w Turynie.

- Restauracje i gastronomia w przypadku gęsiny to jednak koło zamachowe istoty całej akcji, której celem jest przywrócenie tradycji domowego pieczenia i przyrządzania gęsiny, tak by przysłowiowy Kowalski zjadał nie 30-35 gramów tego doskonałego mięsa rocznie, ale przynajmniej pół kilograma – mówi Jacek Szklarek, pomysłodawca akcji i prezes Slow Food Polska.

Po trzech latach akcji „Gęsina na św. Marcina”, cena tego mięsa podrożała aż o 300%, a małe gąsięta kupowane przez hodowców i rolników aż czterokrotnie.

- Trzy lata temu małe gąsięta kosztowały 3 złote, a 5 kilogramowa gęś 36 złotych - przypomina Jacek Szklarek. - Dzisiaj gąsięta kosztują 12-14 złotych, zaś dorodna gęś 110-120 złotych. To spora przesada, która ostro hamuje dynamikę sprzedaży gęsiny w Polsce i pokazuje zachłanność zakładów drobiarskich.

Autorskie przepisy na gęsinę można znaleźć na stronie akcji: www.gesina.pl.

ac

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij