Park Naukowo-Technologiczny Dworzysko powiatu rzeszowskiego
Pożyczki obrotowe w Podkarpackim Funduszu Rozwoju

Dolina Ekologicznej Żywności

Opublikowano: 2011-06-28 21:30:01, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

PODKARPACKIE. Na terenie pięciu województw Polski Wschodniej powstał klaster Dolina Ekologicznej Żywności.

Dolina Ekologicznej Żywności

To grupa powiązanych firm i instytucji, które współdziałają w celu promowania i rozwoju rynku żywności ekologicznej w regionie. Należy do niego już 15 podmiotów zajmujących się działalnością badawczą, produkcją i sprzedażą żywności ekologicznej. Dolina Ekologicznej Żywności jest pierwszym w kraju klastrem zrzeszającym różne podmioty działające na rzecz promowania i rozwoju żywności ekologicznej.

Celem projektu – finansowanego przez unijny Program Operacyjny Rozwój Polski Wschodniej - jest zbudowanie ponadregionalnej platformy współpracy w zakresie rozwoju produkcji i promowania ekologicznej żywności oraz rozwój i pogłębianie współpracy między członkami klastra. Dzięki organizacji, wspólnej ofercie oraz wsparciu naukowemu, gospodarstwa skupione w klastrze będą bardziej konkurencyjne od rozproszonych. Kolejnym celem jest zwiększenie popytu na produkty ekologiczne poprzez działania promocyjne i poszerzanie wiedzy na temat ich pozytywnego wpływu na zdrowie.

- Powiększająca się liczba członków klastra sprawia, że oferta przedstawiana klientom będzie coraz bogatsza i bardziej zróżnicowana, a produkty łatwiej dostępne i tańsze - mówi Joanna Lecka z biura prasowego klastra DEŻ.

Obecni członkowie klastra zajmują się uprawą warzyw i skupem produktów (Brzost-Eko), produkcją i współpracą z rolnikami (Ekoland), uprawą żeńszenia, zaopatrywaniem innych producentów ("Chmiel"), wytwarzaniem oleju lnianego (Barwy Zdrowia), przetworów mięsnych (Jasiołka z Dukli), makaronów i soków (BioAvena), chleba jasnego i żytniego ("Bio-Eko"), dostarczaniem ekologicznych produktów na rynek europejski (Bio Concept), handlem (Magiczny Ogród) oraz udzielaniem pomocy merytorycznej rolnikom (Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego, EkoLubelszczyzna). Koordynatorem działań jest Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach.

- Klaster ma otwarty charakter i mogą do niego przystępować podmioty i organizacje zainteresowane promowaniem żywności ekologicznej z województw: lubelskiego, podkarpackiego, świętokrzyskiego, podlaskiego i warmińsko-mazurskiego – dodaje Joanna Lecka. - Efekty jego działalności są już widoczne, gdyż rośnie świadomość konsumentów, a polska żywność ekologiczna jest promowana na zagranicznych targach.

ra

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij