Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

Targi Rzemiosła i Przedsiębiorczości Agrobieszczady 2012

Opublikowano: 2012-07-27 22:05:28, przez: admin, w kategorii: Region

LESKO. Agrobieszczady odbędą się 28-29 lipca 2012 przy obiektach Zespołu Szkół Drzewnych w Lesku.

Targi Rzemiosła i Przedsiębiorczości Agrobieszczady 2012

XVII edycja Targów Rzemiosła i Przedsiębiorczości „Agrobieszczady 2012”, to impreza promująca nie tylko lokalną przedsiębiorczość, rolnictwo i bieszczadzkie obszary wiejskie, ale także całe Podkarpacie.

Zaprezentuje się blisko 200 wystawców, także z Ukrainy i Słowacji. Będą m.in.: kiermasze rzemiosła i rękodzieła ludowego, prezentacje i promocje lokalnych firm, wystawa żywności ekologicznej z Podkarpacia, kiermasz roślin ozdobnych i bylin, wystawa zwierząt, sprzętu rolniczego i ogrodniczego.
Wśród atrakcji kulturalnych zaplanowano występy zespołów muzycznych, kapel i zespołów folklorystycznych oraz kulinarnymi, z degustacją potraw regionalnych i tradycyjnych wywodzących się z regionu.

W ramach „Agrobieszczadów” odbędzie się wojewódzki finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. W sobotę (28 lipca br.) o godzinie 11:30 w Restauracji „Szelców” w Lesku odbędzie się spotkanie producentów, szefów kuchni i restauratorów pod hasłem „Z pola na stół”. Jest to część projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, realizowanego przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Slow Food Youth. Inicjatywa zakłada promowanie krótkich łańcuchów dostaw żywności, czyli form sprzedaży produktów w sposób bezpośredni lub z minimalną liczbą pośredników. Patronat nad spotkaniem objęło Starostwo Powiatowe w Lesku.

Moderatorką spotkania będzie Hanna Szymanderska – znawczyni kuchni polskiej, autorka kilkudziesięciu poradników i książek kucharskich, m. in. „Dania z anegdotą”, „Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej”, „Kuchnia Polska. Potrawy regionalne”.

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” trwa od maja, a zakończony zostanie w październiku br. Ogólnopolskim Wielkim Finałem w Poznaniu (w czasie Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra-Food). Wówczas zostaną wręczone statuetki „Perła 2012” (za najlepsze produkty i dania) oraz „Klucze do Polskiej Spiżarni” (dla najbardziej zasłużonych dla promocji i rozwoju rynku polskich produktów regionalnych).

Projekt „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta” finansowany jest przez UE w ramach promocji Wspólnej Polityki Rolnej oraz przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej. Natomiast Agrobieszczady organizuje Powiat Leski

ac

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij