Park Naukowo-Technologiczny Rzeszów-Dworzysko Powiatu Rzeszowskiego
Sagitum - IT dla Twojego biznesu
Podkarpacki Fundusz Rozwoju oferuje preferencyjne finansowanie dla firm: pożyczki, poręczenia, faktoring

Projekt „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem”

Opublikowano: 2018-09-22 22:24:40, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

PODKARPACKIE, KRAJ. Koła Gospodyń Wiejskich promują dziedzictwo kulinarne swoich regionów.

Koło Gospodyń Wiejskich z Krzeszowa. Fot. GOK Krzeszów

Koło Gospodyń Wiejskich z Krzeszowa. Fot. GOK Krzeszów

 

„Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem” – to projekt realizowany przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego. Bierze w nim udział 29 Kół Gospodyń Wiejskich z 9 województw. Uczestniczki projektu nie tylko zdobyły wiedzę nt. korzystania z produktów żywnościowych od lokalnych producentów i rolników, ale także miały możliwość promowania swoich wyrobów podczas wydarzeń kulinarnych w swoich regionach.

 

Aby wziąć udział w projekcie, Koła Gospodyń Wiejskich przesłały zgłoszenia, w których dokładnie opisały wybrane danie ze swojego regionu, od jego składu do sposobu przygotowania, oraz pochwaliły się swoimi osiągnięciami, zdobytymi nagrodami w konkursach i aktywnością w lokalnej społeczności. Najciekawsze propozycje potraw oraz najbardziej aktywne koła zakwalifikowały się do etapu warsztatowego. Ich uczestniczki przez dwa dni poszerzały swoją wiedzę teoretyczną oraz – pod okiem szefów kuchni Andrzeja Jakomulskiego oraz Mariusza Siwaka – doskonaliły swoje umiejętności kulinarne poznając, m.in. tajniki łączenia nowoczesnej kuchni polskiej z tradycyjnymi i lokalnymi produktami.

 

– Warsztaty realizowane w ramach „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem" były doskonałą okazją dla członkiń Kół Gospodyń Wiejskich do tego, aby poszerzyć swoją wiedzę z zakresu unijnych i krajowych systemów jakości żywności, dziedzictwa kulinarnego swojego regionu oraz dowiedzieć się, jak wyszukiwać, identyfikować i promować lokalne produkty. Dzięki udziałowi w szkoleniu, uczestniczki bez obaw mogły wyruszyć w teren, aby jako ambasadorki swoich lokalnych społeczności, promować wykorzystywanie w polskiej kuchni produktów żywnościowych od lokalnych producentów i rolników oraz sprzedaż bezpośrednią – mówi Krzysztof Podhajski, prezes Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

 

Degustacje i porcja wiedzy nt. krótkich łańcuchów dostaw

Po zakończeniu cyklu warsztatów, członkinie Kół wzięły udział w wydarzeniach kulinarnych, organizowanych w swoich regionach. Na ich stoiskach, obok degustacji tradycyjnych, lokalnych potraw i przysmaków, można także było dowiedzieć się jak wyszukiwać, identyfikować, promować lokalne i regionalne produkty, jak funkcjonują krótkie łańcuchy dostaw oraz poznać możliwości legalnej, bezpośredniej sprzedaży lokalnej żywności, Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) i działalności Marginalnej Lokalnej i Ograniczonej (MOL).

 

Kolejnym z etapów projektu będą również warsztaty kulinarne, skierowane do uczniów szkół podstawowych. W trakcie zajęć z najmłodszymi przedstawicielami społeczności lokalnych, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich przekażą im wiedzę i umiejętności zdobyte w ramach projektu oraz zachęcą do wspólnego gotowania. W warsztatach weźmie udział blisko 600 uczniów.

 

W projekcie „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem” biorą udział Koła Gospodyń Wiejskich z województw: zachodniopomorskiego, pomorskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, dolnośląskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego i łódzkiego.

Z województwa podkarpackiego uczestniczą w projekcie: Koło Gospodyń Wiejskich z Rudy Różanieckiej (gmina Narol): karp królewski, Koło Gospodyń Wiejskich Krzeszów (gmina Krzeszów): krupiak, Koło Gospodyń Wiejskich Chwałowice (gmina Radomyśl nad Sanem): wędzone żeberka duszone z cebulą.

 

Więcej informacji nt. projektu oraz przepisy na lokalne i tradycyjne dania można znaleźć na stronie internetowej: www.produkty-tradycyjne.pl

Operacja realizowana w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Plan Operacyjny na lata 2018-2019.

 

 

Kandydatki Prawa i Sprawiedliwości do sejmiku województwa podkarpackiego

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij