Powstaje klaster podkarpackich produktów tradycyjnych
PODKARPACKIE, RZESZÓW. Kilka dni temu (9 lipca br.) Wyższa Szkoła to Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie zorganizowała spotkanie seminaryjno-warsztatowego w sprawie powołania Klastra Produktów Tradycyjnych i Regionalnych „Podkarpackie Smaki”.
Województwo podkarpackie zajmuje trzecie miejsce w kraju, jeśli chodzi o liczbę produktów tradycyjnych zarejestrowanych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jest ich aż 107.
- Naszym celem jest stworzenie i rozwój sprawnie działającej klastrowej sieci gospodarczej małych, średnich i dużych zakładów zajmujących się wytwarzaniem spożywczych produktów tradycyjnych i regionalnych przy zachowaniu receptur, stosowaniu tradycyjnych technologii, metod produkcji i przetwórstwa regionalnych produktów spożywczych – mówi Władysław Szajna z Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie.
Zainteresowanie tym segmentem rynku ze strony producentów jest. Prof. Jan Krupa dowodził, że rośnie zainteresowanie ze strony konsumentów.
- Obserwujemy powolny odwrót od żywności produkowanej przemysłowo masowej - przypomniał profesor. – Rośnie tez zainteresowanie zdrową, ekologiczna żywnością.
Fryderyk Kapinos, dyrektor marketingu Zakładów Mięsnych Taurus z Pilzna zapewnił, że produkcja w jego firmie to zastosowanie metod tradycyjnych na dużą skalę. Dzięki temu pilzneński zakład zarejestrował 11 produktów tradycyjnych.
Wokół dużych firm takich jak Smak Górno i Taurus już tworzą się powiązania o charakterze klastrowym – sklepy, dostawcy i hodowcy świń, itd.
Wątpliwości części uczestników wzbudziła proponowana nazwa „Podkarpackie smaki”. Jak się okazuje jest już ona zarejestrowana przez firmę z Warszawy. Ponadto od kilku lat Stowarzyszenie Pro Carpathia z Rzeszowa prowadzi portal o takiej nazwie (podkarpackiesmaki.pl). Pro Carpathia także organizuje inicjatywę klastrową i jej nazwa miała brzmieć identycznie. Pro Carpathia wystąpiła do Urzędu Patentowego o ochronę znaku.
Jednakże zarówno Pro Carpathia, jak i WSIiZ zapowiedziały współpracę przy powoływaniu klastra.
ac