„Najlepszy produkt podkarpacki 2018” - konkurs w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego
BOGUCHWAŁA.
W sobotę (23 czerwca 2018) podczas Dni Otwartych Dni PODR w Boguchwale, odbył się konkurs kulinarny „ najlepszy produkt podkarpackie”. Kapituła w składzie: Janina Kamińska – Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Monika Sterer-Putyło – Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego, Robert Górak – Wojewódzka Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Rzeszowie, Ewa Niedziałek-Szeliga - Polskie Radio Rzeszów S.A., Krystyna Malinowska– Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego dokonała oceny 75 produktów zgłoszonych przez 37 uczestników konkursu: zakładów przetwórczych, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, podmioty gospodarcze oraz indywidualnych producentów z woj. podkarpackiego.
Po ocenie i degustacji zaprezentowanych produktów Kapituła wyróżniła następujące produkty regionalne i lokalne:
-
W kategorii produktów mleczarskich:
-
Jolanta Augustyn za:
-
Kozi ser podpuszczkowy „Trzy zioła”
-
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Jasienicy Rosielnej za :
-
Kefir ekologiczny z Jasienicy Rosielnej
-
Gospodarstwo Ekologiczne „Zuza” Lucyna Cwynar za:
-
Jogurt kozi
-
Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA za:
-
Ser z gór wędzony 300 g BIO
-
Gospodarstwo agroturystyczno-edukacyjne Bożena Wisła za:
-
Ser podpuszczkowy z czubrycą zieloną
-
LEDA-SER Jakimowicz Leszek za:
-
Masło domowe
-
Justyna Serwońska za:
-
Ser podpuszczkowy mix ziół
-
Gospodarstwo Rolne Krystian Kwolek za:
-
Ser z dziurami z Grzęski
-
Bacówka Caryńskie Jacek Skórka za:
-
Ser Wurda
-
Beata i Władysław Misiura za:
-
Owczy ser wędzony
-
Sery Podkarpackie Sp. Z o.o. sp. Komandytowa Tomasz Fiejdasz za:
-
Mleko kozie
-
W kategorii produktów mięsnych:
-
Gospodarstwo Rolne z Góry Ropczyckiej za:
-
Kiełbasę swojską z Góry Ropczyckiej
-
„JK” Sp. Z o.o. Zakład Mięsny „Jasiołka” za:
-
Boczek wędzony w ziołach
-
Masarnia OSIP Wierzawice za:
-
Salceson tradycyjny w maćku
-
Wyrób Wędlin Bogusław Szymański za:
-
Kiełbasę swojską
-
Ciak Zakład Mięsny Wyroby Tradycyjne za:
-
Kiełbasę wiejską z Kamienia
-
Zakład masarski Wyroby Tradycyjne Agnieszka Wąsacz za:
-
Sękacz w majeranku
-
Trafunek Władysław Mroczka za:
-
Zrazy jagnięce w kapuście
-
W kategorii produkty piekarnicze i inne:
-
Z.P.H. „BASZPOL” Sp. Z o.o. za:
-
Pierniczki domowe ręcznie wyrabiane
-
Piekarnia w Starym Młynie Białowąs Anna za:
-
Chleb dyniowy
-
Wojewódzki Związek Pszczelarzy za;
-
Miód ze spadzi iglastej
W kategorii inne produkty i potrawy regionalne Komisja przyznała:
Trzy równorzędne I miejsce dla :
-
Koła Gospodyń Wiejskich z Medyni Głogowskiej za:
-
Ciasto jaglane
-
Koła Gospodyń Wiejskich z Pielni za:
-
Gołąbki z tartymi ziemniakami
-
Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Górnie za:
-
Kapuśniaki
Trzy równorzędne II miejsce dla :
-
Koła Gospodyń Wiejskich Wietlin Trzeci za:
-
Kruche pierożki z rabarbarem i jabłkiem
-
Koła Gospodyń Wiejskich z Nadolan za:
-
Lemiesze
-
Stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich „Gniewoszanki w Nowosielcach” za:
-
Szarlotka tradycyjna
Trzy równorzędne III miejsce dla :
-
Koła Gospodyń Wiejskich z Milczy za:
-
Kwaśna kasze ze śliwkami
-
Koła Gospodyń Wiejskich z Wolicy za:
-
Zupę śliwkową z pęcakiem
-
Stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich Bukowianki za:
-
Wołowinę w sosie ogórkowym
Wyróżnienia dla:
-
Stowarzyszenia Miłośników Chłopic za:
-
Roladę mięsną
-
Koła Gospodyń Wiejskich z Domaradza za:
-
Nalewkę wiśniową „Prymulka”
-
Koła Gospodyń Wiejskich z Drohobyczki za:
-
Chleb pieczony na watrze
-
Stowarzyszenia Aktywni dla Wsi Kosienice za:
-
Zupę szczawiową z jajkiem
-
Koła Gospodyń Wiejskich z Nowatańca za:
-
Pierogi pieczone
-
Koła Gospodyń Wiejskich ze Strachociny za:
-
Pierożki z kapustą