Park Naukowo-Technologiczny Rzeszów-Dworzysko Powiatu Rzeszowskiego
Sagitum - IT dla Twojego biznesu
Podkarpacki Fundusz Rozwoju oferuje preferencyjne finansowanie dla firm: pożyczki, poręczenia, faktoring
Business Without Limits 18 października 2018

"Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska" - warsztaty kulinarne

Opublikowano: 2012-06-12 23:19:48, przez: admin, w kategorii: Region

PODKARPACKIE. Na terenie województwa podkarpackiego trwa nabór do II edycji warsztatów kulinarnych "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska".

Fot. Adam Cyło

Fot. Adam Cyło

Projekt Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej realizowany jest we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Slow Food Youth. Nabór potrwa do 29 czerwca 2012 roku.

Marek Ordyczyński - kandydat Sejmiku Województwa Podkarpackiego

Warsztaty skierowane są do uczniów i nauczycieli ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych z województw: podkarpackiego, kujawsko-pomorskiego, lubelskiego, podlaskiego i zachodniopomorskiego oraz z województw przyległych. Ich celem jest przekazanie przyszłym kucharzom umiejętności, jak rozwijać swoją kreatywność i nowoczesną kuchnię polską, przy jednoczesnym wykorzystaniu najwyższej jakości regionalnych produktów.

Kandydatki Prawa i Sprawiedliwości do sejmiku województwa podkarpackiego
Izabela Fac - kandydat do Rady Miasta Rzeszowa

Z każdej szkoły może zgłosić się jedna grupa, złożona z dwóch uczniów i nauczyciela. Po zakończeniu naboru 10 szkół - wybranych na podstawie kolejności zgłoszeń, weźmie udział w dwudniowych warsztatach. W czasie ich trwania przewidziana jest część praktyczna, obejmująca zajęcia z renomowanymi kucharzami i restauratorami oraz przygotowanie przez każdą grupę dania z regionalnych produktów. Natomiast w części teoretycznej uczestnicy zdobędą wiedzę na temat lokalnych produktów oraz systemów jakości żywności w Polsce i Unii Europejskiej.

Warsztaty dla szkół gastronomicznych realizowane są w ramach projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, współfinansowanego przez Komisję Europejską.

Podczas warsztatów zostanie ogłoszony konkurs kulinarny, którego finał odbędzie się w listopadzie br. w Warszawie. Zadaniem jego uczestników będzie przygotowanie w swojej szkole autorskich przepisów dań z wykorzystaniem produktów regionalnych. Wszystkie zakwalifikowane do projektu szkoły otrzymają informator i materiały edukacyjne, zaś dla tych, które zajmą trzy pierwsze miejsca przewidziane są nagrody rzeczowe.

Opr. ac

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij