Proziakoburger z Rzeszowa nagrodzony na Festiwalu Tirpaków
NYIREGYHAZA, WĘGRY.
Festiwalu Tirpaków w węgierskiej Nyiregyhaza to od lat znana w tym kraju impreza kulinarna, na której dziesiątki stoisk restauracji i barów oferuje to co w kuchni węgierskiej najlepsze. A jej uczestnicy przy dźwiękach ludowych pieśni konsumują ostry gulasz, langosze czy sült kolbász czyli pieczona kiełbasę. W tym roku na centralny placu tego miasta swoje stoisko miało miasto partnerskie Nyiregyhazy – Rzeszów.
Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, we współpracy z samorządem Rzeszowa przygotowało dwa stoiska: informacyjno-turystycznej i… kulinarne. Na tym pierwszy królowały mapy, przewodniki i foldery, a na drugim żur rzeszowski, proziaki podkarpackie i pieczona kiełbasa z Górna.
Zespół gastronomiczny pod szefostwem Marcina Purgacza z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, wydał przez dwa dni ok. 800 porcji zupy i ponad 1000 proziaków z masłem czosnkowym lub gzikiem. Ale najwięcej emocji czekało na uczestników wyjazdu w niedzielę, 24 września br. kiedy to przygotowane przez nich danie: proziakoburger został poddany ocenie konkursowej, w której brały licznie udział teamy z Węgier, Ukrainy i Słowacji.
Gdy podano wyniki radości nie było końca – ekipa z Rzeszowa w składzie Marcin Purgacz, Krzysztof Kowalski (ZSzG im. Spytka Ligęzy) oraz Zofia Gałucha i Alicja Krzyśko (Koło Gospodyń Wiejskich nr 2 w Nowej Wsi, gm. Trzebownisko) zajęła 2 miejsce i honorowy puchar wraz z okolicznościowym dyplomem. Dla członków komisji – Węgrów – burger w proziaku z sosem pietruszkowym i smażoną papryką był totalnym zaskoczeniem smakowym. I werdykt był bezapelacyjny.