Ceny produktów spożywczych na Podkarpaciu w lipcu 2017
PODKARPACKIE. Ceny niektórych produktów żywnościowych na Podkarpaciu w lipcu br. znacznie wzrosły w porównaniu z lipcem 2016 roku. Najwięcej zdrożało masło, jabłka, ser dojrzewający, margaryna, jaja świeże, cukier.
Fot.. Pixabay/CC0
Poniżej uśrednione ceny wybranych produktów spożywczych w lipcu 2017 roku oraz różnice w cenach w porównaniu z analogicznym okresem 2016 roku.
Chleb pszenno-żytni, zwykły – 0,5 kg 2,06 zł (o 1% więcej)
Mąka pszenna – 1 kg 2,38 zł (o 3,3% mniej)
Mięso wołowe bez kości z udźca – 1 kg 30,48 zł (o 1,4% mniej)
Mięso wieprzowe bez kości, schab środkowy – 1 kg 18,30 zł (o 10,9% więcej)
Kurczę patroszone – 1 kg 7,25 zł (o 0,1% więcej)
Szynka wieprzowa gotowana – 1 kg 22,97 zł (o 0,9% więcej)
Kiełbasa suszona – 1 kg 31,63 zł (o 7,3% więcej)
Kiełbasa wędzona – 1 kg 15,70 zł (o 3,4% mniej)
Filety z morszczuka mrożone –1 kg 25,38 zł (o 6,5% więcej)
Mleko krowie spożywcze o zawartości tłuszczu 3%3,5%, sterylizowane – 1 l 2,91 zł (o 0,7% mniej)
Mleko krowie spożywcze o zawartości tłuszczu 2,0%2,5% – 1 l 2,56 zł (o 7,6% więcej)
Ser twarogowy półtłusty – 1 kg 13,73 zł (o 1,4% mniej)
Ser dojrzewający – 1 kg 20,20 zł (o 28,3% więcej)
Śmietana o zawartości tłuszczu 18% – 200 g 1,69 zł (o 8,3% więcej)
Jaja kurze świeże – 1 szt. 0,48 zł (o 11,6% więcej)
Masło świeże o zawartości tłuszczu ok. 82,5% – 200 g 6,05 zł (o 55,9% więcej)
Margaryna – 400 g 4,93 zł (o 14,1% więcej)
Olej rzepakowy produkcji krajowej – 1 l 6,51 zł (o 7,4% więcej)
Cytryny – 1 kg 9,42 zł (o 32,1% mniej)
Marchew – 1 kg 2,04 zł (o 10,5% mniej)
Cebula – 1 kg 2,17 zł (o 25,4% mniej)
Ziemniaki – 1 kg 1,18 zł (o 15,7% mniej)
Cukier biały, kryształ – 1 kg 3,12 zł (o 12,2% więcej)
Czekolada mleczna – 100 g 4,09 zł (o 3,5% więcej)
Kawa naturalna mielona – 250 g 6,99 zł (o 5,1% więcej)
Jabłka – 1 kg 3,48 zł (o 45,6% więcej)
Pomarańcze – 1 kg 6,54 zł (o 15,1% więcej)
Opracowanie: Urząd Statystyczny w Rzeszowie, Podkarpacki Ośrodek Badań Regionalnych