Już ponad 100 produktów w sklepie podkarpackiesmaki.pl
Sklep internetowy - www.sklep.podkarpackiesmaki.pl - oferujący tradycyjną, regionalną i ekologiczną żywność wytwarzaną w Podkarpackiem w ciągu dwóch miesięcy podwoił liczbę oferowanych produktów.
- Mamy już ponad 100 wyrobów z różnych segmentów od 16 zakładów, zrzeszonych w Klastrze Podkarpackie Smaki – mówi Ewelina Nycz ze Stowarzyszenia „Pro Carpathia”.
Wśród 16 producentów, w większości rodzinnych firm, których wyroby są w e-sklepie, znajdziemy zakład m.in. wytwarzający susz z warzyw i owoców, czy czekolady ręcznie robione. A także oferujące tradycyjne pieczywo, zakwas żytni na żurek, wyroby mięsne w słoikach m.in. słynną kiełbasiankę, konfiturę z płatków róży w cukrze, wysokiej jakości miody, także z czekoladą. Można się tu zaopatrzyć w oleje z pierwszego tłoczenia oraz w soki owocowe, słodycze, przegryzki i herbatki owocowo-ziołowe. Coraz więcej wyrobów sygnowanych jest jako ekologiczne.
Producenci oferujący w e-sklepie swoje towary nie są anonimowi. Każdy zainteresowany kupnem może poczytać na stronie o zakładach, dowiedzieć się dużo i o procesie produkcji i o samych artykułach. A to ważne dla konsumentów, którzy coraz intensywniej szukają żywności dobrej jakości, która często kojarzy im się z domem i rodziną. To są smaki, do których coraz częściej wracamy i których nieustannie szukamy.
- Na stronie sklepu łatwo można dokonać zakupów. Docelowo czeka nas jeszcze stworzenie możliwości zakupów z zagranicy poprzez wersję angielskojęzyczną. Teraz też taka możliwość istnieje, ale zamówienia trzeba składać drogą mailową – dodaje Ewelina Nycz.
Dziesiątki wysłanych paczek mówi już sporo o preferencjach miejsc, z których pochodzą zamówienia na regionalną żywność, nie „pompowaną” i nie „wzmacnianą” chemią; taką, której proces tworzenia w dużym stopniu oparty jest o tradycję.
Do Olsztyna poszła solidna przesyłka z czekoladami z dereniem oraz… smalcem z mięsem i kapustą. Warszawa chętnie zamawia olbrzymie bochny chleba pieczonego na liściu kapusty, a także konfitury i ekologiczne soki warzywne. Do Krakowa pojechały przesyłki z wędlinami i smalcem w słoikach oraz biszkopty kresowe z Jarosławia i miód nawłociowy.
Oddzielny dział to przesyłki zagraniczne. W miejscowości Clermont-Ferrand we Francji znalazła się wielbicielka suszonych owoców, herbat ziołowych i aż… 10 słoiczków płatków róż w cukrze oraz zakwasu żytniego na żurek. Z kolei do Londynu wysłana została paka dla smakosza precli rzeszowskich i czekolad z suszonymi owocami.
- Po rodzajach zamówienia i nazwiskach adresatów widzimy, że Polacy za granicą tęsknią za prawdziwie polskimi smakami, które kojarzą się im z domem, bliskością i rodziną. Pamięcią smaków, do których wracają i których nieustannie szukają – mówi Ewelina Nycz.