Specjalna Strefa Ekonomiczna Rzeszów-Dworzysko
Park Naukowo-Technologiczny Rzeszów-Dworzysko Powiatu Rzeszowskiego
Zatrudnienie cudzoziemców w Polsce w 2018 r.
Pożyczka Podkarpackiego Funduszu Rozwoju nowe możliwości la Twojej firmy

Wysoki standard uprawy borówki u podkarpackich plantatorów

Opublikowano: 2017-03-02 10:51:39, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

PODKARPACKIE. Borówkę z Polski sprzedaje się 25 krajach na czterech kontynentach, m.in. w Japonii, Singapurze, Malezji czy Wielkiej Brytanii.

Fot. Pixabay/CC0

Fot. Pixabay/CC0

 

Pomimo, że na świecie konkurencja wśród producentów jest bardzo duża, o polskich dostawcach mówi się coraz częściej, choć borówkę uprawia się w Polsce od 40 lat.

Polscy producenci borówki swoją biznesową strategię oparli na integracji wokół wypracowania własnych standardów uprawy i zbiorów - wyższych niż te, które zawarte są w międzynarodowych normach. Bazują na doświadczeniu pionierów, objechali świat w poszukiwaniu najlepszych technologii wspomagających uprawę i dziś to oni kreują branżowe standardy jakości.

- Nasze plantacje posiadają akceptowane przez sieci handlowe na całym świecie certyfikaty GlobalG.A.P. Standard GlobalG.A.P. zawiera rygorystyczne wymagania w zakresie sposobu produkcji i zbioru owoców, poszanowania środowiska naturalnego oraz bezpieczeństwa żywności. „Po to by przekroczyć oczekiwania dotyczące jakości naszych borówek poszliśmy o krok dalej. Wypracowaliśmy standard „30 minut”. To czas od zerwania do wstępnego schłodzenia, krótszy niż najbardziej wymagające certyfikaty na świecie” – mówi Dorota Zęgota, prezes Podkarpackiej Grupy Producentów Borówki Elliot.

Biuro Działań Premiowych - nowa komórka organizacyjna Podkarpackiego Oddziału Regionalnego ARiMR w Rzeszowie

Na plantacjach wielohektarowych jego realizacja wymaga drobiazgowych procedur i specjalnej logistyki. Szybkie schłodzenie zapewnia zahamowanie utraty wartości odżywczych owoców, utrzymuje ich jędrność i smak.

Cała procedura dająca najwyższą jakość produktu zaczyna się od ręcznego zrywania owoców przebiegającego zgodnie ze specjalnie opracowanymi Zasadami Dobrego Zbioru. Owoce przechodzą kilkustopniową kontrolę jakości. Na końcu przez zautomatyzowane sortery, sprawdzające każdą borówkę pod względem rozmiaru, wybarwienia, uszkodzeń i jędrności.

Ale prawdziwy efekt daje dopiero integracja całego zespołu – menadżerów, brygadzistów i osób zbierających – wokół wyznaczonych standardów. Na plantacjach PBC nie ma przypadkowych pracowników, są osoby szczegółowo przeszkolone, mające pełną świadomość ważności wszystkich czynności zapewniających jakość.

- Ten standard zjednoczył już trzy duże grupy producentów, ukierunkował nasze wysiłki i zaangażował wszystkich pracowników – mówi Dariusz Zęgota.

Sklep Podkarpackie Smaki - żywność najwyższej jakości

Strategia biznesowa polskich plantatorów borówki dotyczy też rozwiązań organizacyjnych. Skupieni wokół jakości produktu uznali również, że globalny rynek oczekuje konsolidacji działań. Trzy wiodące grupy producentów borówki: Elliot, wielkopolska BerryGroup oraz lubelskie „Polskie Jagody” utworzyły Polish Berry Cooperative. Członkowie konsorcjum wymieniają doświadczenia, prowadzą wspólną promocję i sprzedaż.

PBC jest największym producentem borówki w Europie. Podzielenie się swoim sposobem myślenia i dochodzenia do sukcesu ma być inspiracją i dodać odwagi innym producentów branży rolniczej.

 

 

Więcej o: borówka, eksport

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij