Park Naukowo-Technologiczny Dworzysko powiatu rzeszowskiego
Pożyczka obrotowa w Podkarpackim Funduszu Rozwoju

Sytuacja hodowców drobiu w związku z ptasią grypą

Opublikowano: 2017-01-23 15:03:38, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

W Polsce jest już ponad 30 ognisk ptasiej grypy. Od momentu wykrycia pierwszego ogniska, Polska utraciła status kraju wolnego od tej choroby i została objęta ograniczeniami handlowymi.

Fot. Pixabay/CC0

Fot. Pixabay/CC0

 

Wielkanoc 2020

W pierwszych czterech tygodniach po potwierdzeniu pierwszego ogniska ptasiej grypy średnia cena skupu kilograma kurcząt brojlerów obniżyła się o 10 gr do poziomu 3,05 zł. Jednak potem nieznacznie wzrosła i w drugim tygodniu stycznia wyniosła 3,10 zł – wynika z danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Oprócz ptasiej grypy na ceny w 2017 roku wpływ będzie miało wiele innych czynników, m.in. poziom produkcji w kraju i za granicą

Do tej pory przypadki tej choroby odnotowano na terenie województw: lubuskiego, małopolskiego, podkarpackiego, świętokrzyskiego, opolskiego, dolnośląskiego i mazowieckiego. Należy wyraźnie zaznaczyć, ze wirus atakujący drób nie stanowi zagrożenia dla ludzi.

Zakaz importu mięsa i produktów drobiowych z Polski został wprowadzony przez kraje pozaunijne m.in.: Chiny, Japonię, RPA, Tajwan, a także Wietnam. Natomiast regionalizację wprowadziły m.in.: Hongkong, Ukraina, Rosja, czy też Białoruś. Przedsiębiorców eksportujących mięso drobiowe w największym stopniu mogą dotknąć utrudnienia w eksporcie na Ukrainę, ponieważ kraj ten jest największym, pozaunijnym odbiorcą tego mięsa.

Ograniczenia eksportowe dotyczą jednak wybranych produktów drobiowych, np. mięsa i jaj wylęgowych, a nie przetworzonego mięsa. Ponadto kraje, które stosują regionalizację ujmują ją w różny sposób, czasami ograniczając się do terytorium powiatu, a innym razem województwa.

- Warto jednak zauważyć, że  większość krajów, które wprowadziły zakaz importu drobiu z Polski ma niewielki udział w strukturze eksportu z naszego kraju - informuje bank BGŻ BNP Paribas. - Prawie 75 proc. eksportu przed wystąpieniem ptasiej grypy trafiało do krajów UE, które nie mogą zakazać importu drobiu spoza strefy zapowietrzonej i zagrożonej.

 

Więcej o: choroby, eksport

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij