Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna 2016
PILZNO. W sobotę (4 czerwca 2016) na Rancho „Taurus” w Pilźnie odbyło się po raz dziewiąty „Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna” zorganizowane przez firmę Taurus przy współudziale Urzędu Marszałkowskiego i gminy Pilzno.
Na uroczystościach nie zabrakło kontrahentów oraz klientów, smakoszy pilzneńskich wyrobów, w tym przede wszystkim słynnej golonki. Ciekawy wykład „O golonce prawie wszystko” wygłosił prof. Władysław Migdał z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Głównymi punktami programu były konkursy nawiązujące do podstawowego celu imprezy, tj. prezentacji bogatego dziedzictwa kulinarnego regionu Podkarpacia.
Tradycyjnie już odbył się konkurs uczniów szkół gastronomicznych z Tarnowa i Pilzna „Wieprzowina - smacznie i wykwintnie”. Udział wzięły dwie szkoły: Zespół Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych im. J. Piłsudskiego w Tarnowie (opiekunka Bogusława Zaborowska) iRzemieślnicza Zasadnicza Szkoła Zawodowa im. K. Kózki w Pilźnie z dyrektor Anną Smołucha). Poziom konkursu był bardzo wyrównany. Komisja konkursowa: Magdalena Jarosz , Blogerzy, Olena Mirga, Janusz Flis, Justyna Dziedzic przyznała dwie pierwsze nagrody. Zdobyli je Michał Ciszek z Tarnowa i Patryk Czekański z Pilzna.
Dla wszystkich otwarte były VI Otwarte Mistrzostwa Polski w jedzeniu golonki na czas. Podajemy wyniki:
I miejsce - Maciej Rajczak z czasem 2 min 39 s 20
II miejsce - Grzegorz Zioło z czasem 3 min 45 s 14
III miejsce - Bogdan Barycza z czasem 6 min 46 s 35
Zawody oceniała Komisja konkursowa w składzie: prezes Taurusa Stanisław Jarosz, burmistrz Pilzna Ewa Gołębiowska i dyrektor ds. prawno-ekonomicznych Taurusa Paweł Rachwał
Podczas święta firmie Taurus został wręczony certyfikat Jakość Tradycja dla Kiełbasy swojskiej pilzneńskiej, który z rąk Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Jana Zwolińskiego odebrał prezes Stanisław Jarosz.
Nie zabrakło też akcentów międzynarodowych. Olena Mirga, ukraińska gwiazda kulinarna, szefowa wielu restauracji w Kijowie, Lwowie, na Syberii i w Przemyślu zaprezentowała przygotowanie tradycyjnych dań z Ukrainy łącznie z degustacją pielmieni i czebureków.
Radosny nastrój świętowania współtworzyły występy lokalnych zespołów artystycznych: Dzieci ze szkoły podstawowej im. W. Jagiełły, Zespołu Pieśni i Tańca Sokolanie z Pilzna, zespołu ludowego Morsy z Dębicy, Kabaretu Zespołu Szkół im. Marii Konopnickiej w Strzegocicach, KIK Muza Szkoła Muzyczna z Pilzna z solistami Krzysztofem i Iwoną Kajpust.
Gwiazdą wieczoru był zespół Video. Biesiadowano do późnych godzin nocnych przy muzyce zespołu Stars i didżeja Did.
Patronat honorowy nad imprezą przejęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Podkarpackiego, Starosta Powiatu Tarnowskiego, Starosta Powiatu Dębickiego.
Wśród zaproszonych gości byli: przewodniczący sejmiku województwa podkarpackiego Jerzy Cypryś, starosta tarnowski Roman Łucarz, starosta dębicki Andrzeja Reguła, wicestarosta dębicki Mateusz Pasek, burmistrz Pilzna Ewa Gołębiowska, wspomniany już profesor Władysław Migdał, prezes Fundacji Godła Teraz Polska Krzysztof Przybył, dyrektor Fundacji Godła Teraz Polska Michał Lipiński, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie Jan Zwoliński, ponadto liczni samorządowcy. Gościem specjalnymi byłą Olena Mirga ze Lwowa oraz blogerzy kulinarni z Joanna Krzewińska, Iza Kulińska i Anna Wlezień.
„Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna" było obchodzone także we wszystkich barach Taurusa w województwach małopolskim, śląskim, świętokrzyskim i podkarpackim.