Promocja podkarpackiej żywności na Lubelszczyźnie
BYCHAWA. Producenci z województwa podkarpackiego uczestniczyli w imprezie „Na kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski” podczas XVII Ogólnopolskiego Festynu „W krainie pierogów”, która odbyła 28 i 29 maja w Bychawie (województwo lubelskie).
Swoje siły dla promocji regionalnych kulinariów połączyły województwa lubelskie, podkarpackie
i podlaskie. Efektem tej współpracy był festiwal „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”. Na stu regionalnych stoiskach można było kupić różnorodne produkty tradycyjne, regionalne i ekologiczne oraz różnego rodzaju pierogi. Do stoisk z produktami tradycyjnymi z trzech regionów ustawiały się długie kolejki.
W organizowanym konkursie „Na najlepszy smak Wschodnich ziem Polski” podkarpacki Producent Serów Domowych Leda-Ser zajął drugie miejsce za ser jogurtowy. Natomiast w konkursie na najładniejsze stoisko Stowarzyszenie „Dolina Strugu” z Błażowej zdobyło trzecie miejsce.
Województwo podkarpackie reprezentowały Bio-Eko z Tułkowic z ekologicznymi chlebami żytnimi, Masarnia Osip z Wierzawic, Jasiołka z Dukli, Zakład Przetwórstwa Mięsnego J. Fołta z Markowej, Taurus z różnego rodzaju pierogami pieczonymi, Leda -Ser, Baszpol z ekologicznymi ciasteczkami orkiszowymi i chlebami, Mateo z Dębicy z wysokiej jakości pierogami i kartaczami, Catering P. Kusz z Chmielnika oraz Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisław Gurgul z najwyższej jakości biszkoptami.
Podczas festiwalu nie zabrakło licznych atrakcji i występów zespołów muzycznych
Kolejna prezentacja producentów produktów tradycyjnych i regionalnych z trzech województw odbędzie się w Drohiczynie 30 lipca 2016 w województwie podlaskim. Natomiast w województwie podkarpackim realizacja wspólnego przedsięwzięcia „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski” odbędzie się 7 sierpnia br. podczas „Festiwalu Kultur i Kresowego Jadła” w Lubaczowie.