Park Naukowo-Technologiczny Dworzysko powiatu rzeszowskiego
Pożyczki obrotowe w Podkarpackim Funduszu Rozwoju
Akademia IT Sagitum - zapisz się na bezpłatne szkolenia

Promocja podkarpackiej żywności na Lubelszczyźnie

Opublikowano: 2016-05-31 08:32:09, przez: admin, w kategorii: Biznes

BYCHAWA. Producenci z województwa podkarpackiego uczestniczyli w imprezie „Na kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski” podczas XVII Ogólnopolskiego Festynu „W krainie pierogów”, która odbyła 28 i 29 maja w Bychawie (województwo lubelskie).

Promocja podkarpackiej żywności na LubelszczyźniePromocja podkarpackiej żywności na LubelszczyźniePromocja podkarpackiej żywności na LubelszczyźniePromocja podkarpackiej żywności na Lubelszczyźnie
Promocja podkarpackiej żywności na LubelszczyźniePromocja podkarpackiej żywności na LubelszczyźniePromocja podkarpackiej żywności na LubelszczyźniePromocja podkarpackiej żywności na Lubelszczyźnie
Promocja podkarpackiej żywności na LubelszczyźniePromocja podkarpackiej żywności na LubelszczyźniePromocja podkarpackiej żywności na LubelszczyźniePromocja podkarpackiej żywności na Lubelszczyźnie
Promocja podkarpackiej żywności na LubelszczyźniePromocja podkarpackiej żywności na Lubelszczyźnie
Promocja podkarpackiej żywności na Lubelszczyźnie

 

Swoje siły dla promocji regionalnych kulinariów połączyły województwa lubelskie, podkarpackie
i podlaskie. Efektem tej współpracy był festiwal „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”. Na stu regionalnych stoiskach można było kupić różnorodne produkty tradycyjne, regionalne i ekologiczne oraz różnego rodzaju pierogi. Do stoisk z produktami tradycyjnymi z trzech regionów ustawiały się długie kolejki.

W organizowanym konkursie „Na najlepszy smak Wschodnich ziem Polski” podkarpacki Producent Serów Domowych Leda-Ser zajął drugie miejsce za ser jogurtowy. Natomiast w konkursie na najładniejsze stoisko Stowarzyszenie „Dolina Strugu” z Błażowej zdobyło trzecie miejsce.

Województwo podkarpackie reprezentowały Bio-Eko z Tułkowic z ekologicznymi chlebami żytnimi, Masarnia Osip z Wierzawic, Jasiołka z Dukli, Zakład Przetwórstwa Mięsnego J. Fołta z Markowej, Taurus z różnego rodzaju pierogami pieczonymi, Leda -Ser, Baszpol z ekologicznymi ciasteczkami orkiszowymi i chlebami, Mateo z Dębicy z wysokiej jakości pierogami i kartaczami, Catering P. Kusz z Chmielnika oraz Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisław Gurgul z najwyższej jakości biszkoptami.

Podczas festiwalu nie zabrakło licznych atrakcji i występów zespołów muzycznych

Kolejna prezentacja producentów produktów tradycyjnych i regionalnych z trzech województw odbędzie się w Drohiczynie 30 lipca 2016 w województwie podlaskim. Natomiast w województwie podkarpackim realizacja wspólnego przedsięwzięcia „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski” odbędzie się 7 sierpnia br. podczas „Festiwalu Kultur i Kresowego Jadła” w Lubaczowie.

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij