Park Naukowo-Technologiczny Dworzysko powiatu rzeszowskiego
Pożyczki obrotowe w Podkarpackim Funduszu Rozwoju
Akademia IT Sagitum - zapisz się na bezpłatne szkolenia

Tradycyjne dania z krośnieńskiego „Pierożka”

Opublikowano: 2016-03-19 18:08:20, przez: admin, w kategorii: Firmy

KROSNO. „Pierożek” z Krosna to typowa rodzinna firma założona w 1995 r. przez Marię Szelc. Właścicielka postanowiła oferować dania oparte na swoich rodzinnych przepisach. I niezmiennie od lat wyroby firmy wykonywane są ręcznie na każdym etapie produkcji.

Tradycyjne dania z krośnieńskiego „Pierożka”Tradycyjne dania z krośnieńskiego „Pierożka”Tradycyjne dania z krośnieńskiego „Pierożka”Tradycyjne dania z krośnieńskiego „Pierożka”
Tradycyjne dania z krośnieńskiego „Pierożka”

 

Od 2010 r. spółką opiekują się i zarządzają jej dzieci: syn Robert oraz córka Anna. Zmiana zapewniła powiew innowacyjności: rodzinny duet włączył do produkcji nową linię - dania ekologiczne.

Przepisy w rodzinie Szelców przekazywane są z pokolenia na pokolenie, dzięki temu dania smakują zawsze jak typowo domowe. Bazując na nich właściciele inspirowani aktualnymi trendami ciągle pracują nad poszerzeniem i rozwojem oferty. Do nowych przepisów wplatają elementy klasycznej, dawnej kuchni karpackiej, niezwykle bogatej i zróżnicowanej z powodu przenikania się różnych grup etnicznych.

Firma najwyższą uwagę przywiązuje do jakości wyrobów, dlatego też nie zawierają one żadnych środków konserwujących, sztucznych barwników, polepszaczy smaku czy składników sztucznie wydłużający ich termin przydatności do spożycia. Ciągle rozszerzana oferta obejmuje ponad 30 pozycji. Specjalnością są oczywiście ręcznie lepione pierogi z klasycznymi lub unikatowymi nadzieniami. Oprócz pierogów firma przygotowuje również m.in. uszka (z mięsem, z grzybami), krokiety (z mięsem, z kapustą), naleśniki z serem, kopytka, łazanki z kapustą, pyzy z mięsem, gołąbki (z mięsem, z grzybami) oraz placki i paluszki ziemniaczane.

Firma może pochwalić się certyfikowaną linią produktów ekologicznych, na której powstają łazanki, naleśniki, uszka i osiem rodzajów pierogów. Gama tych dań domowych opiera się o współpracę z certyfikowanymi dostawcami z Bieszczadów, w których gospodarstwach nie stosuje się sztucznych nawozów, środków chemicznych, antybiotyków i hormonów, uprawiane tam rośliny nie są też modyfikowane genetycznie.

Bieszczadzkie pierogizostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Sam firma „Pierożek”została uhonorowana w 2013 r. tytułem Polskiego Producenta Żywności.

Krzysztof Zieliński, Podkarpackie Smaki

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij