Najlepszy produkt regionalny i lokalny z warzyw i owoców 2015
PODKARPACKIE.
KGW z Gaci
Podczas X Jesiennej Giełdy Ogrodniczej oraz Podkarpackiego Święta Winobrania 2015, któe odbyło się w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego
Boguchwała rozstrzygnięty został konkurs ,,Najlepszy produkt regionalny i lokalny- potrawy z warzyw i owoców”.
Kapituła w składzie: Dorota Jamrozy (Urząd Marszałkowski), Izabella Byszewska (Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego), Jan Zwoliński (Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego), Ewa Niedziałek-Szeliga (Polskie Radio Rzeszów S.A.), Krystyna Malinowska (PODR Boguchwała oceniła 29 produktów zgłoszonych przez 10 organizacji (stowarzyszenia i koła gospodyń wiejskich).
I miejsce KGW Gać - kapusta bosa z grochem piechota
II miejsce - Stowarzyszenie Krzewienia Kultury Zespół Pieśni i Tańca "Kompanija" w Boguchwale - nalewka z jabłuszek rajskich
III miejsce - Stowarzyszenie „Trzy Kurzyny” Ulanów - zupa z soczewicy
Komisja wyróżniła:
Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich "Górzanki" Góra Motyczna - domowe konfitury z winogron, cukinii, dyni
Koło Gospodyń Krosno – Suchodół - gołąbki z grochem i kaszą jęczmienną
Koło Gospodyń - Łańcut Przedmieście - nalewka jeżynowa
Stowarzyszenie "Nowoczesnych Pań w Książnicach" - rolada jabłkowa
KGW Olimpów - dżem czereśniowy
Stowarzyszenie Krzewienia Tradycji i Kultury w Hyżnem - brzoskwiniowa nalewka
KGW Nr 1 Nowa Wieś - dżem z zielonych pomidorów