Agrobieszczady 2015 - konkurs Podkarpackie Smaki Myśliwskie
LESKO.
W Lesku w obiektach Zespołu Szkół Technicznych i Artystycznych trwają Agrobieszczady. To już dwudziesta edycja tej imprezy. Prezentuje się ponad stu wystawców producenci żywności, napojów, ale też artyści i rękodzielnicy, instytucje otoczenia rolnictwa i leśnictwa.
W tym roku po raz drugi odbywał się konkurs Podkarpackie Smaki Myśliwskie. Kapituła w składzie Izabella Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego;
Adam Skiba, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Geodezji; Janina Kamińska, zastępca dyrektora Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale; Dorota Jamrozy, kierownik w Departamencie Rolnictwa i Geodezji, Ryszard Wysata, członek zarządu powiatu leskiego, Henryka Wałachowska, Muzeum Przyrodniczo-Łowieckie; Jacek Niemczyk naczelnik w Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych oceniało kilkadziesiąt potraw w trzech kategoriach, w każdej nagrodzono trzy najlepsze produkty, a w paru przypadkach przyznane zostały również wyróżnienia.
Dania i potrawy z dziczyzny
1. Tomasz Kruk Koło Łowieckie Jarząbek Bystre za gulasz z dzika po bieszczadzku
2. Stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsu Nockowa Krystyna Żuczek za Nockowski Sarniak Hubertusa
3. KGW Boguchwała Konfitura z jeżyny czarnej
wyróżnienia:
Bar Taurus Pilzno za Gulasz z sarny według przepisu Hanny Szymanderskiej
Miłosz Dybowski ze Smolnika konfitura z jagód
Napoje regionalne z runa leśnego
1. Janina Jaworska z KGW Paszowa za Żubrówkę Paszowianek.
2. Gospodarstwo agroturystyczne Krystyna Wronowska Rybne za kalinówkę bieszczadzką
3. Danuta Polit KGW Jasionka za nalewkę z kwiatu czarnego bzu
Wyróżnienie Danuta Kozicka z Olszanicy za nalewkę z dzikiej rózy
Wyróżnienie Paweł Grzesik z Medyni Głogowskiej za nalewkę żołędziową
Wędliny
1 Aniela Lorenc, gospodarstwo agroturystyczne w Wołkowyji za pasztet babuni z dziczyzny
2. Masarnia Osip sc. z Wierzawic za udziec z dzika
3. Koło Gospodyn z Woli zgłobieńskiej za kiełbasę z dzika
Wyróżnienia
ZM Jasiołka za wędzonkę myśliwską
Andrzej Marciniak z Paszowej za kiełbasę dojrzewającą