Powiat Rzeszowski - siła inwestycji

Agrobieszczady 2015 - konkurs Podkarpackie Smaki Myśliwskie

Opublikowano: 2015-08-01 21:20:28, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

LESKO.

Agrobieszczady 2015 - konkurs  Podkarpackie Smaki MyśliwskieAgrobieszczady 2015 - konkurs  Podkarpackie Smaki MyśliwskieAgrobieszczady 2015 - konkurs  Podkarpackie Smaki MyśliwskieAgrobieszczady 2015 - konkurs  Podkarpackie Smaki Myśliwskie
Agrobieszczady 2015 - konkurs  Podkarpackie Smaki MyśliwskieAgrobieszczady 2015 - konkurs  Podkarpackie Smaki MyśliwskieAgrobieszczady 2015 - konkurs  Podkarpackie Smaki MyśliwskieAgrobieszczady 2015 - konkurs  Podkarpackie Smaki Myśliwskie
Agrobieszczady 2015 - konkurs  Podkarpackie Smaki MyśliwskieAgrobieszczady 2015 - konkurs  Podkarpackie Smaki MyśliwskieAgrobieszczady 2015 - konkurs  Podkarpackie Smaki MyśliwskieAgrobieszczady 2015 - konkurs  Podkarpackie Smaki Myśliwskie
Agrobieszczady 2015 - konkurs  Podkarpackie Smaki MyśliwskieAgrobieszczady 2015 - konkurs  Podkarpackie Smaki MyśliwskieAgrobieszczady 2015 - konkurs  Podkarpackie Smaki MyśliwskieAgrobieszczady 2015 - konkurs  Podkarpackie Smaki Myśliwskie
Agrobieszczady 2015 - konkurs  Podkarpackie Smaki MyśliwskieAgrobieszczady 2015 - konkurs  Podkarpackie Smaki Myśliwskie
Agrobieszczady 2015 - konkurs  Podkarpackie Smaki Myśliwskie

 

W Lesku w obiektach Zespołu Szkół Technicznych i Artystycznych trwają Agrobieszczady. To już dwudziesta edycja tej imprezy. Prezentuje się ponad stu wystawców producenci żywności, napojów, ale też artyści i rękodzielnicy, instytucje otoczenia rolnictwa i leśnictwa.

W tym roku po raz drugi odbywał się konkurs Podkarpackie Smaki Myśliwskie. Kapituła w składzie Izabella Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego;

Adam Skiba, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Geodezji; Janina Kamińska, zastępca dyrektora Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale; Dorota Jamrozy, kierownik w Departamencie Rolnictwa i Geodezji, Ryszard Wysata, członek zarządu powiatu leskiego, Henryka Wałachowska, Muzeum Przyrodniczo-Łowieckie; Jacek Niemczyk naczelnik w Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych oceniało kilkadziesiąt potraw w trzech kategoriach, w każdej nagrodzono trzy najlepsze produkty, a w paru przypadkach przyznane zostały również wyróżnienia.

 

Dania i potrawy z dziczyzny

1. Tomasz Kruk Koło Łowieckie Jarząbek Bystre za gulasz z dzika po bieszczadzku

2. Stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsu Nockowa Krystyna Żuczek za Nockowski Sarniak Hubertusa

3. KGW Boguchwała Konfitura z jeżyny czarnej

 

wyróżnienia:

Bar Taurus Pilzno za Gulasz z sarny według przepisu Hanny Szymanderskiej

Miłosz Dybowski ze Smolnika konfitura z jagód

 

Napoje regionalne z runa leśnego

1. Janina Jaworska z KGW Paszowa za Żubrówkę Paszowianek.

2. Gospodarstwo agroturystyczne Krystyna Wronowska Rybne za kalinówkę bieszczadzką

 

3. Danuta Polit KGW Jasionka za nalewkę z kwiatu czarnego bzu

Wyróżnienie Danuta Kozicka z Olszanicy za nalewkę z dzikiej rózy

Wyróżnienie Paweł Grzesik z Medyni Głogowskiej za nalewkę żołędziową

 

Wędliny

1 Aniela Lorenc, gospodarstwo agroturystyczne w Wołkowyji za pasztet babuni z dziczyzny

2. Masarnia Osip sc. z Wierzawic za udziec z dzika

3. Koło Gospodyn z Woli zgłobieńskiej za kiełbasę z dzika

 

Wyróżnienia

ZM Jasiołka za wędzonkę myśliwską

Andrzej Marciniak z Paszowej za kiełbasę dojrzewającą

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij