Powiat Rzeszowski - siła inwestycji

„Najlepszy produkt regionalny i lokalny” Dni Otwartych Drzwi PODR 2015

Opublikowano: 2015-06-28 18:56:00, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

BOGUCHWAŁA.

Fot. Anna Bielańska/PODR

Fot. Anna Bielańska/PODR

 

„Najlepszy produkt regionalny i lokalny”to jeden z kilku konkursów, które tradycyjnie odbywają się podczas Dni Otwartych Drzwi Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale był. 23 producentów żywnościzgłosiło 57 produktów.

Kapituła w składzie: Janina Kamińska, Krystyna Kulpińska Grabowska (obydwie panie reprezentowały Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego), Lidia Rygiel (Urząd Marszałkowski), Bogusław Gronko (Wojewódzka Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Rzeszowie) oraz Ewa Niedziałek – Szeliga (Polskie Radio Rzeszów) wydała następujący werdykt:

 

w kategorii produktów mleczarskich:

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej za - Kefir ekologiczny z Jasienicy

Katarzyna Milasz Wisłok Wielki za - Ser podpuszczkowy miękki z ziołami „Zioło ”

Leda Ser Jakimowicz Leszek, za Ser sałatkowy

Gospodarstwo Rodzinne Anna Darocha- Seweryn - Wyżne za - Ser Ementaler

Gospodarstwo Rolne Agroturystyka Andrzej Duljan Danuta Nocleg- Duljan Łaski za - Ser kozi podkarpacki biały z czosnkiem niedźwiedzim

Gospodarstwo ekologiczne „Zuza” Lucyna Cwynar za - „Kopcony ”ser kozi

 

w kategorii produktów mięsnych:

Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego „Taurus” sp. z o.o. za - Klopsiki Podkarpackie

Zakład Masarski Niem-Pol Niemczak Sp. j. Za - Pieczeń Markowską

Markowa Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta za - Boczek pieczony markowski

„JK” Sp. z o.o. Zakład Mięsny „Jasiołka ”za - Kabanos wołowy

Zakład Masarski S.C. Józef Bawoł, Wojciech Bawoł za - Kiełbasę Starowiejską z Markowej

 

w kategorii produkty piekarnicze:

Zakład Przetwórczo – Handlowy „Baszpol” Sp. z o.o. za - Ciastka owsiano- żytnie z żurawiną

 

w kategorii produkty cukiernicze

Cukiernicza Spółdzielnia „Roksana ”za - Krówkę mleczną strzyżowską

 

w kategorii inne produkty i potrawy regionalne Komisja przyznała nagrody:

I miejsce dla: Koła Gospodyń Wiejskich z Goliszowca

II miejsce dla: Stowarzyszenia przy Zespole Szkół im. A. Fredry w Nozdrzcu

III miejsce dla: Koła Gospodyń Wiejskich z Sielca- Podlasku

 

Wyróżnienia dla:

Lokalnej Organizacji Turystycznej ”Wrota Karpat Wschodnich” Bircza, za Syrop z mniszka lekarskiego i bluszczyka kurdybanka

Stowarzyszenia przy Zespole Szkół im. A.Fredry w Nozdrzcu, za Syrop z kwiatu czarnego bzu

KGW z Goliszowca za Pazibrodę

KGW z Klęczan za Pieczoną kaczkę

KGW z Chmielnika, za Pieczeń wieprzowo drobiową

KGW z Sielca-Podlasku, za Tort ziemniaczany

KGW z Osieka Jasielskiego, za Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Stowarzyszenia „Wisłoczanie” Gawłuszowice, za Wiejski ser

KGW z Białoboków, za Pasztet z fasoli

Stowarzyszenia Razem w Przyszłość w Morawsku, za Zupę szczawiową

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij