„Najlepszy produkt regionalny i lokalny” Dni Otwartych Drzwi PODR 2015
BOGUCHWAŁA.
Fot. Anna Bielańska/PODR
„Najlepszy produkt regionalny i lokalny”to jeden z kilku konkursów, które tradycyjnie odbywają się podczas Dni Otwartych Drzwi Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale był. 23 producentów żywnościzgłosiło 57 produktów.
Kapituła w składzie: Janina Kamińska, Krystyna Kulpińska Grabowska (obydwie panie reprezentowały Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego), Lidia Rygiel (Urząd Marszałkowski), Bogusław Gronko (Wojewódzka Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Rzeszowie) oraz Ewa Niedziałek – Szeliga (Polskie Radio Rzeszów) wydała następujący werdykt:
w kategorii produktów mleczarskich:
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej za - Kefir ekologiczny z Jasienicy
Katarzyna Milasz Wisłok Wielki za - Ser podpuszczkowy miękki z ziołami „Zioło ”
Leda Ser Jakimowicz Leszek, za Ser sałatkowy
Gospodarstwo Rodzinne Anna Darocha- Seweryn - Wyżne za - Ser Ementaler
Gospodarstwo Rolne Agroturystyka Andrzej Duljan Danuta Nocleg- Duljan Łaski za - Ser kozi podkarpacki biały z czosnkiem niedźwiedzim
Gospodarstwo ekologiczne „Zuza” Lucyna Cwynar za - „Kopcony ”ser kozi
w kategorii produktów mięsnych:
Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego „Taurus” sp. z o.o. za - Klopsiki Podkarpackie
Zakład Masarski Niem-Pol Niemczak Sp. j. Za - Pieczeń Markowską
Markowa Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta za - Boczek pieczony markowski
„JK” Sp. z o.o. Zakład Mięsny „Jasiołka ”za - Kabanos wołowy
Zakład Masarski S.C. Józef Bawoł, Wojciech Bawoł za - Kiełbasę Starowiejską z Markowej
w kategorii produkty piekarnicze:
Zakład Przetwórczo – Handlowy „Baszpol” Sp. z o.o. za - Ciastka owsiano- żytnie z żurawiną
w kategorii produkty cukiernicze
Cukiernicza Spółdzielnia „Roksana ”za - Krówkę mleczną strzyżowską
w kategorii inne produkty i potrawy regionalne Komisja przyznała nagrody:
I miejsce dla: Koła Gospodyń Wiejskich z Goliszowca
II miejsce dla: Stowarzyszenia przy Zespole Szkół im. A. Fredry w Nozdrzcu
III miejsce dla: Koła Gospodyń Wiejskich z Sielca- Podlasku
Wyróżnienia dla:
Lokalnej Organizacji Turystycznej ”Wrota Karpat Wschodnich” Bircza, za Syrop z mniszka lekarskiego i bluszczyka kurdybanka
Stowarzyszenia przy Zespole Szkół im. A.Fredry w Nozdrzcu, za Syrop z kwiatu czarnego bzu
KGW z Goliszowca za Pazibrodę
KGW z Klęczan za Pieczoną kaczkę
KGW z Chmielnika, za Pieczeń wieprzowo drobiową
KGW z Sielca-Podlasku, za Tort ziemniaczany
KGW z Osieka Jasielskiego, za Dżem truskawkowo-rabarbarowy
Stowarzyszenia „Wisłoczanie” Gawłuszowice, za Wiejski ser
KGW z Białoboków, za Pasztet z fasoli
Stowarzyszenia Razem w Przyszłość w Morawsku, za Zupę szczawiową