Nasze Kulinarne Dziedzictwo i Perły 2015 – etap podkarpacki
PODKARPACKIE.
W niedzielę (21 czerwca 2015) w Rzeszowie odbył się I Piknik Produktów Tradycyjnych. Producenci (koła gospodyń, stowarzyszenia, indywidualni producenci) zaprezentowali kilkadziesiąt produktów, zgłaszanych do konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów.
- Przez 15 lat mogłoby się wydawać, że lista naszych kulinariów została wyczerpana, tymczasem ciągle pojawiają się nowe produkty – mówiła podczas podsumowania Izabela Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Konkurs nie tylko pozwala zidentyfikować produkty tradycyjne, ale pokazuje alternatywne źródła dochodu na wsi czy też pomaga producentom wdrożyć systemy jakości.
Poniżej wyniki konkursów Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów, nominacje do Perły 2015 oraz nagrody Agencji Rynku Rolnego.
Nominacje do Perły 2015, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
Chleb Chwałowski Leokadia Gugała Chwałowice
Farsz do pierogów z Dudami Koło Gospodyń Wiejskich Krzeszów Bożena Nowak
Kiełbasa swojska z Wierziec, Masiarnia Osip z Wierzawic
Miód z facelii Towarszystwo przyciół wSi z Bieliniec
Gruszki w syropie miodowym, Koło Gospodyń Wiejskich Krystyna Żuczek Nockowa
Wyniki konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów
Kategoria I Produkt regionalny pochodzenie zwierzęcego
Produkty i przetwory mięsne
Salceson wiejski domowy KGW Lipnik Irena Zyma -
Podkategoria produkty mleczne
Ser podpuszczkowy Jolanta Augustyn Gumniska - produkty mleczne
Masło z kudroniem KGW Zagorzyce Górne
Miody
Miód wielokwiatowy - miody KGW Wesoła Stokłosa Krystyna
Kategoria II Produkt regionalny pochodzenia roślinnego
Przetwory warzywne, grzyby i zioła
Dżem marchwiowy - Krystyna Zięba Komorów z Gminy Majdan Królewski -
Chleb z pieca wiejskiego Maria Mięsowicz, Węglówka
Wyroby cukiernicze
Melaśnik – Koło Gospodyń Rzeszów-Budziwój
Pierniczki lukrowane - Dorota Szalwa Straszęcin
Kategoria III napoje regionalne
Napoje bezalkoholowe
Nockowska łukasiewiczówka miętowa - Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju wsi Nockowa
Napoje alkoholowe
Nalewka jeżynowa leśna z Ulanowa - Maria i Mieczysław Łabędzcy z Ulanowa
Inne produkty
Bobolasy - Zofia Wikiera Rozbórz
Wyróżnienia w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów
Kiełbasianka zamłyńska Danuta Warzyszczuk Jałowe
Pieczony karp regionalny Danuta Polit Jasionka
Ser smażony z kminkiem - stowarzyszenie Kultury Tradycji i Nowoczesności Wielu Pokoleń Zgłobień Stanisława Bosek
Chleb babci - Agnieszka Zbliżek Chwałowice
Chleb garncarski - KGW Medynia Głogowska Kazimierz Ożóg
Sośniak Eugeniusz Gugała Chwałowice - napoje bazalkoholowe
Nalewka majowa - Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich Zagorzyce Dolne
Krówka mleczna strzyżowska - Cukiernicza Spółdzielnia Roksana ze Strzyżowa
Nagrody Agencji Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Rzeszowie
Schab czosnkowy z Wierzeic, firma Osip z Wierzawic
Salceson wiejski z Lipnika (gmina Kańczuga)
Bobolasy - Zofia Wikiera Rozbórz
Nagroda Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
Melaśnik KG Budziwój