Powiat Rzeszowski - siła inwestycji

Nasze Kulinarne Dziedzictwo i Perły 2015 – etap podkarpacki

Opublikowano: 2015-06-21 14:58:50, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

PODKARPACKIE.

Fot. Jadwiga Nawojska/ARRFot. Jadwiga Nawojska/ARRFot. Jadwiga Nawojska/ARRFot. Urząd Marszałkowski
Fot. Urząd MarszałkowskiFot. Urząd MarszałkowskiFot. Urząd Marszałkowski
Fot. Jadwiga Nawojska/ARR

Fot. Jadwiga Nawojska/ARR

 

W niedzielę (21 czerwca 2015) w Rzeszowie odbył się I Piknik Produktów Tradycyjnych. Producenci (koła gospodyń, stowarzyszenia, indywidualni producenci) zaprezentowali kilkadziesiąt produktów, zgłaszanych do konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów.

- Przez 15 lat mogłoby się wydawać, że lista naszych kulinariów została wyczerpana, tymczasem ciągle pojawiają się nowe produkty – mówiła podczas podsumowania Izabela Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Konkurs nie tylko pozwala zidentyfikować produkty tradycyjne, ale pokazuje alternatywne źródła dochodu na wsi czy też pomaga producentom wdrożyć systemy jakości.

 

Poniżej wyniki konkursów Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów, nominacje do Perły 2015 oraz nagrody Agencji Rynku Rolnego.

 

Nominacje do Perły 2015, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego

Chleb Chwałowski Leokadia Gugała Chwałowice

Farsz do pierogów z Dudami Koło Gospodyń Wiejskich Krzeszów Bożena Nowak

Kiełbasa swojska z Wierziec, Masiarnia Osip z Wierzawic

Miód z facelii Towarszystwo przyciół wSi z Bieliniec

Gruszki w syropie miodowym, Koło Gospodyń Wiejskich Krystyna Żuczek Nockowa

 

Wyniki konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów

 

Kategoria I Produkt regionalny pochodzenie zwierzęcego

Produkty i przetwory mięsne

Salceson wiejski domowy KGW Lipnik Irena Zyma -

Podkategoria produkty mleczne

Ser podpuszczkowy Jolanta Augustyn Gumniska - produkty mleczne

Masło z kudroniem KGW Zagorzyce Górne

Miody

Miód wielokwiatowy - miody KGW Wesoła Stokłosa Krystyna

 

Kategoria II Produkt regionalny pochodzenia roślinnego

Przetwory warzywne, grzyby i zioła

Dżem marchwiowy - Krystyna Zięba Komorów z Gminy Majdan Królewski -

Chleb z pieca wiejskiego Maria Mięsowicz, Węglówka

Wyroby cukiernicze

Melaśnik – Koło Gospodyń Rzeszów-Budziwój

Pierniczki lukrowane - Dorota Szalwa Straszęcin

 

Kategoria III napoje regionalne

Napoje bezalkoholowe

Nockowska łukasiewiczówka miętowa - Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju wsi Nockowa

Napoje alkoholowe

Nalewka jeżynowa leśna z Ulanowa - Maria i Mieczysław Łabędzcy z Ulanowa

Inne produkty

Bobolasy - Zofia Wikiera Rozbórz

 

Wyróżnienia w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów

Kiełbasianka zamłyńska Danuta Warzyszczuk Jałowe

Pieczony karp regionalny Danuta Polit Jasionka

Ser smażony z kminkiem - stowarzyszenie Kultury Tradycji i Nowoczesności Wielu Pokoleń Zgłobień Stanisława Bosek

Chleb babci - Agnieszka Zbliżek Chwałowice

Chleb garncarski - KGW Medynia Głogowska Kazimierz Ożóg

Sośniak Eugeniusz Gugała Chwałowice - napoje bazalkoholowe

Nalewka majowa - Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich Zagorzyce Dolne

Krówka mleczna strzyżowska - Cukiernicza Spółdzielnia Roksana ze Strzyżowa

 

Nagrody Agencji Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Rzeszowie

Schab czosnkowy z Wierzeic, firma Osip z Wierzawic

Salceson wiejski z Lipnika (gmina Kańczuga)

Bobolasy - Zofia Wikiera Rozbórz

 

Nagroda Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale

Melaśnik KG Budziwój

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij