Park Naukowo-Technologiczny Dworzysko powiatu rzeszowskiego
Oferta wakacyjna Portu Lotniczego Rzeszów-Jasionka
Pożyczki obrotowe w Podkarpackim Funduszu Rozwoju

Konkurs „Polski Producent Żywności 2015”

Opublikowano: 2015-04-20 15:04:00, przez: admin, w kategorii: Biznes

PODKARPACKIE. W ub. tygodniu w Urzędzie Marszałkowskim odbył się regionalny etap XIX edycji inicjatywy pozytywistycznej „Polski Producent Żywności 2015".

Laureaci razem z wicemarszałkiem Lucjanem Kuźniarem Fot. Daniel KozikiemKiełbasa z Hortino Fot. Daniel KozikSłodycze z Santosa Fot. Daniel KozikCiastka z baszpolu czylo od Adama Bały z Grzegorzówki. Fot. Daniel Kozik
Szpinak z Hortino Fot. Daniel KozikKapuśniczki sędziszowskie z piekarni Iza. Fot. Daniel KozikWdlina z Masarni Osip Fot. Daniel Kozik
Laureaci razem z wicemarszałkiem Lucjanem Kuźniarem Fot. Daniel Kozikiem

Laureaci razem z wicemarszałkiem Lucjanem Kuźniarem Fot. Daniel Kozikiem

 

Wzięło w nim udział 11 firm (zarówno dużych, jak małych rodzinnych zakładów). Uczestnicy przedstawili łącznie 15 produktów. Kapituła oceniała smak, zapach i wygląd wyrobów, ale także ilość z obowiązującymi normami, wartości odżywcze oraz konkurencyjność w stosunku do innych produktów tego typu obecnych na rynku. Nominacje wręczał członek zarządu województwa Lucjan Kuźniar.

Nominacje otrzymali:

Zakład Cukierniczo-Piekarniczy „Iza" z Rzeszowa za kapuśniaczki sędziszowskie,

Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego „Taurus" z Pilzna za kiełbasę swojską pilzneńską,

Instytut Polityki Energetycznej prowadzi projekt Historia Sektora Energii

Masarnia Osip s.c. Zygmunt i Kamil Osip z Wierzawic za szynkę wędzoną z Wierzeic (dawna nazwa Wierzawic),

Gminna Spółdzielnia „SCH" Rymanów za pasztet z mięsa króliczego,

Gościniec Janusz Jarosz (Rzeszów) za Placek rzeszowiak,

PHU "G. W. Kłaczyńscy" Witold Kłaczyński za chleb razowo-owsiany,

Wytwórnia Ciast i Lodów Santos Marek Bargieł za Płatki róży w cukrze,

Zakład Przetwórczo-Handlowy Baszpol Sp. z o.o. Grzegorzówka za ciastka żytnie oraz za ciastka owiano-żytnie z żurawiną i orzechami,

PPHU „Bio-Eko" Marian Wójtowicz z Tułkowic za chleb żytni na zakwasie z ziarnami ekologiczne Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „Orzech" Sp. z o.o z Kolbuszowej za Ogórki konserwowe, Ogórki konserwowe chili, Ogórki po żydowsku i Pikle,

Hortino Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego - Leżajsk Sp. z o. o. za „Szpinak – liście krojone porcjowane”.

Drugi, ogólnopolski etap konkursu odbędzie się we wrześniu w Poznaniu, podczas Targów Rolno-Spożywczych Polagra Food. Tam producenci będą rywalizować ze sobą o tytuł - Polski Producent Żywności.

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij