Konkurs „Polski Producent Żywności 2015”
PODKARPACKIE. W ub. tygodniu w Urzędzie Marszałkowskim odbył się regionalny etap XIX edycji inicjatywy pozytywistycznej „Polski Producent Żywności 2015".
Wzięło w nim udział 11 firm (zarówno dużych, jak małych rodzinnych zakładów). Uczestnicy przedstawili łącznie 15 produktów. Kapituła oceniała smak, zapach i wygląd wyrobów, ale także ilość z obowiązującymi normami, wartości odżywcze oraz konkurencyjność w stosunku do innych produktów tego typu obecnych na rynku. Nominacje wręczał członek zarządu województwa Lucjan Kuźniar.
Nominacje otrzymali:
Zakład Cukierniczo-Piekarniczy „Iza" z Rzeszowa za kapuśniaczki sędziszowskie,
Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego „Taurus" z Pilzna za kiełbasę swojską pilzneńską,
Masarnia Osip s.c. Zygmunt i Kamil Osip z Wierzawic za szynkę wędzoną z Wierzeic (dawna nazwa Wierzawic),
Gminna Spółdzielnia „SCH" Rymanów za pasztet z mięsa króliczego,
Gościniec Janusz Jarosz (Rzeszów) za Placek rzeszowiak,
PHU "G. W. Kłaczyńscy" Witold Kłaczyński za chleb razowo-owsiany,
Wytwórnia Ciast i Lodów Santos Marek Bargieł za Płatki róży w cukrze,
Zakład Przetwórczo-Handlowy Baszpol Sp. z o.o. Grzegorzówka za ciastka żytnie oraz za ciastka owiano-żytnie z żurawiną i orzechami,
PPHU „Bio-Eko" Marian Wójtowicz z Tułkowic za chleb żytni na zakwasie z ziarnami ekologiczne Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „Orzech" Sp. z o.o z Kolbuszowej za Ogórki konserwowe, Ogórki konserwowe chili, Ogórki po żydowsku i Pikle,
Hortino Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego - Leżajsk Sp. z o. o. za „Szpinak – liście krojone porcjowane”.
Drugi, ogólnopolski etap konkursu odbędzie się we wrześniu w Poznaniu, podczas Targów Rolno-Spożywczych Polagra Food. Tam producenci będą rywalizować ze sobą o tytuł - Polski Producent Żywności.