Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

Winiarskie szkolenia w Jaśle – kwiecień i maj 2015

Opublikowano: 2015-03-20 11:55:47, przez: admin, w kategorii: Biznes

JASŁO. Podkarpacka Akademia Wina w Jaśle przeprowadzi w maju i kwietniu pięć szkoleń weekendowych: „Enoturystyka dla wszystkich”, „Winiarstwo dla początkujących”, Kurs sommelierski I i II stopnia, "Budowa i wyposażenie winiarni" oraz „Kurs oceny i degustacji wina”.

Winiarskie szkolenia w jaśle – kwiecień i maj 2015

 

Podkarpacka Akademia Wina w Jaśle przygotowała zestaw szkoleń tematycznych, w których udział może wciąć każdy. Wszystkie szkolenia (z wyjątkiem wyjazdowych) odbywają się w Pałacu Sroczyńskich w Jaśle (siedzibie Medyczno - Społecznego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego), w godz. od 10-17. Jako pierwsze odbędzie się szkolenie enoturystyczne, adresowane przede wszystkim dla firm turystycznych.

Enoturystyka dla wszystkich to szkolenie zaplanowane w dniach 11-12 kwietnia br. Oprócz teorii będzie m.in. sporo praktycznych porad dla tych, którzy chcą organizować wyjazdy enoturystyczne, jak i dla tych, którzy chcą przyjmować enoturystów. Drugiego dnia organizatorzy zapraszają uczestników na studyjny wyjazd szkoleniowy. Odwiedzą trzy podjasielskie winnice (zapoznanie się z ofertą enoturystyczną gospodarstw, zwiedzanie winnic i przetwórni, degustacja win). Prowadzące: Małgorzata Hałkowska – właścicielka Biura Podróży Madart w Jaśle, od kilkunastu lat żywo zainteresowana rozwojem turystyki winiarskiej, zarówno krajowej, jak i zagranicznej oraz Ewa Wawro – dziennikarz, autorka książek o enoturystyce, właścicielka winnicy, prezes Fundacji na rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”, sekretarz Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia. Koszt szkoleń: pierwszy dzień wykładowy – 150 zł/osoby (w cenie materiały szkoleniowe i serwis kawowy), drugi dzień wyjazdowy – 200 zł/osoby (w cenie transport i degustacja win)

Kolejne to szkolenie "Winiarstwo dla początkujących". Pierwszego dnia szkolenia, 16 maja (sobota), odbędą się zajęcia poświęcone planowaniu, zakładaniu i prowadzeniu winnicy, a także produkcji wina gronowego. Będzie też o przygotowaniu gospodarstwa winiarskiego do przyjmowania enoturystów. W niedzielę, 17 maja, wyjazd studyjny do 3 winnic w okolicach Jasła ( zapoznanie się z ofertą enoturystyczną gospodarstw, zwiedzanie winnic i przetwórni, degustacja win). Prowadzący: Roman Myśliwiec i Ewa Wawro. Koszt pierwszego dnia 150 zł (w cenie materiały szkoleniowe i serwis kawowy), drugiego 200 zł (w cenie transport i degustacja win).

Ciekawą ofertą jest także kurs sommelierski, podzielony na dwa stopnie zaawansowania. Kurs sommelierski przeznaczony jest dla kadry hoteli, restauracji i kawiarni pragnących rozwijać się zawodowo oraz dla miłośników wina. Kurs nastawiony jest nie tylko na informację teoretyczną, ale przede wszystkim na jej praktyczne zastosowanie. Posiada również część dotyczącą łączenia wina z potrawami, co zapewne zainteresuje szersze grono uczestników. Kurs sommelierski prowadzony będzie przez Monikę Bielka-Vescovi dyplomowanego sommeliera z dyplomami International Sommelier Guild i WSET Advanced oraz wykładowcę kursów londyńskiej szkoły Wine & Spirit Education Trust, wykładowcę na studiach podyplomowych „Wiedza o Winie. Media, rynek, kultura” w Collegium Civitas, wykładowcę enologii na wydziale dietetyki Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz jurora na międzynarodowych konkursach winiarskich, dyrektora Szkoły Sommelierów oraz prezesa Stowarzyszenia Kobiety i Wino. Kursy odbywać będą się w dniach 16 – 17 maja br.. Koszt kursu - 200 zł/os/jeden dzień szkoleniowy, w tym materiały szkoleniowe łącznie z winem (9 gatunków win, które będą zaprezentowane w trakcie zajęć), serwis kawowy, woda mineralna, pieczywo. Po zakończeniu szkolenia każdy z uczestników otrzyma świadectwo ukończenia kursu potwierdzone przez prowadzącego wykłady.

Ostanie z proponowanych w pierwszym półroczu szkoleń pt. "Budowa i wyposażenie winiarni", odbędzie się 30-31 maja br. Pierwszy dzień szkoleń poświęcony będzie projektowaniu i budowie winiarni oraz zakupu wymaganego sprzętu. Drugiego dnia szkolenia poprowadzony będzie „Kurs oceny i degustacji wina” (szkolenie skierowane do konsumentów wina na poziomie podstawowym). Prowadzący: R. Myśliwiec, W. Bosak, E. Wawro. Koszt: pierwszy dzień -150 zł, drugi 200 zł ( w tym prezentowane wina).

Na wybrane szkolenie można zgłaszać się poprzez formularz zgłoszeniowy na stronie PAW http://akademiawina.org/index.php/event/zgloszenie-rejestracja lub mailem na adres sekretariat@akademiawina.org

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij