Zmarł Eugeniusz Bernat
GÓRNO. Przedsiębiorca, działacz społeczny i filantrop.
Dr Eugeniusz Bernat. Fot. Krzysztof Zieliński
We wtorek (10 marca 2015) zmarł dr Eugeniusz Bernat, przedsiębiorca. Był jednym z założycieli i właścicieli Zakładu Mięsnego Smak-Górno w Górnie (dawniej Smak-Eko), przewodniczył radzie nadzorczej. Firma znana jest jako producent wysokiej jakości wędlin i przetworów mięsnych, w tym licznych wpisanych na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Przez ćwierć wieku istnienia zakład angażował się w liczne akcje społeczne, sponsorskie i charytatywne. Był m.in. delegatem do Izby Rolniczej.
Eugeniusz Bernat pracował także naukowo i dydaktycznie na Wyższej Szkole Inżynieryjno-Ekonomicznej w Rzeszowie. Zasiadał też w radzie nadzorczej Rzeszowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego oraz Podkarpackiej Radzie Innowacyjności. Natomiast w latach osiemdziesiątych był prezesm Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska w Kamieniu. Pod koniec tej dekady wyjechał do Stanów Zjednoczonych. Tam podjął decyzję o rozpoczęciu działalności gospodarczej.
Miał 60 lat. Przyczyną śmierci był zawał serca. Pogrzeb odbędzie się w piątek (13 marca 2015 ) Górnie o godzinie 14.
Czytaj też Eugeniusz Bernat we wspomnieniach