Dwa Misie to nazwa najnowszego piwa z Ursa Maior
BIESZCZADY. Piwo nawiązujące do belgijskich piw klasztornych.

Fot. Ursa Maior
Jak mówi Agnieszka Łopata, piwowarka z Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa, działającej w Domu Wielkiej Niedźwiedzicy Ursa Maior, nowy wyrób ma złożony smak i aromat. Dominuje w nim tostowo-owocowa słodowość, która balansowana jest przez przyprawowy finisz uzyskany dzięki użyciu specjalnych, belgijskich szczepów drożdży –.
Etykietę projektował Ryszard Kaja – malarzem, scenografem, plakacistą i podróżnikiem, autorem głośnego plakatu „Cisna”, na którym wykorzystał motyw bieszczadzkiego niedźwiedzia znajdujący się na plakatach firmowych Ursa Maior.
Dwa Misie będą pasować do dań złożonych i pełnych, np. smażonych i pieczonych mięs, duszonych warzyw, grzybów, a także dojrzałych i tłustych serów. Słodowość piwa idealnie zbalansuje potrawy bardzo pikantne, jak ostro przyprawione dania kuchni orientalnej, węgierskiej czy meksykańskiej.
- Na słodko pasuje do czekoladowych trufli, tortu orzechowego, pieczonych gruszek, szarlotki, strudla, makowca oraz deserów z miodem. - dodaje Agnieszka Łopata.