Jak prowadzić kulinarne biznesy?
RZESZÓW. Najbliższe spotkanie ‘Biznes na Luzie” dotyczyć będzie kuchni, gotowania, programów kulinarnych, jak i prowadzenia biznesu gastronomicznego.

10 kwietnia (w następny czwartek) w pubie Mikrofon kolejna edycja spotkania Biznes na Luzie. Tym razem na wydarzenie organizatorzy postanowili zaprosić specjalistów i znawców tematów kulinarnych.
- Pierwszy prelegent to „szef kuchni” kilku restauracji z bardzo bogatym doświadczeniem, zaś drugi to nie tylko właściciel restauracji, ale także producent telewizyjnych programów kulinarnych” – zdradza Alicja Leś, pomysłodawca spotkań Biznes na Luzie.
Krystian Szymaniewicz to kucharz przygotowujący dania dla najbardziej znanych polityków, biznesmenów, aktorów, piosenkarzy i sportowców zarówno w Polsce, jaki i we Włoszech. Ekspert i doradca kulinarny oraz ambasador znanych włoskich marek w Polsce. Doradza przy otwieraniu restauracji i hoteli, tworzy receptury dla gastronomii i przemysłu spożywczego, przeprowadza pokazy kulinarne i szkolenia z zakresu kuchni włoskiej. W roku 2008 otworzył własną pizzerią Angolo Dell Pizza w Rzymie. Po powrocie do Polski pracował w restauracji La Sueva, na stanowisku szefa kuchni. Potem otworzył kolejną Pizzerię Sale & Pepe, która zdobyła w 2012 roku tytuł „Najpopularniejszej Pizzerii w Rzeszowie”. Teraz jest szefem kuchni w nowo otwartej restauracji Sapori Italiani.
Kolejnym prelegentem, który przybliży uczestnikom tematy kulinarne będzie producent, reżyser i bloger – Kuba Karyś. Opowie o pracy od kuchni dla dużych stacji telewizyjnych: TVN (był producentem programu „Kuchenne Rewolucje”) i Polsat (reżyser programu Top Chef). Zdradzi uczestnikom również, jakie są budżety na produkcję różnych programów i z czym wiąże się praca na planie. Dowiemy się, jak można zdobyć pracę w dużych stacjach telewizyjnych i co musiał zrobić, aby otrzymać tam posadę. Kuba Karyś prowadzi też pub – kawiarnię Życie jest piękne oraz Seta&Galareta w Rzeszowie.
Na spotkanie obowiązuje rejestracja przez stronę internetową lub fanpejdża na facebook.com. Ze względu na duże zainteresowanie spotkaniami organizatorzy w miarę możliwości czasowych proszą o jak wcześniejsze potwierdzenie przybycia dokonując wpłaty 20 zł.