8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
Jego celem jest promowanie zdrowych nawyków żywieniowych oraz zachęcanie do samodzielnego przygotowywania posiłków ze świeżych, naturalnych składników. W tym dniu zwraca się uwagę na znaczenie zbilansowanej diety dla dobrego samopoczucia i zapobiegania chorobom cywilizacyjnym, takim jak otyłość czy cukrzyca. To okazja, by przypomnieć, jak ważne jest regularne spożywanie warzyw, owoców i pełnowartościowych produktów.

Fot. pixabay/CC0
Co jest najważniejsze w zdrowym żywieniu?
Zdrowe nawyki żywieniowe opierają się na regularności, różnorodności i umiarkowaniu, a nie na restrykcyjnych dietach. Praktycznym drogowskazem jest „talerz zdrowia”: połowa porcji to warzywa i owoce, jedna czwarta pełnoziarniste zboża, a jedna czwarta wartościowe źródła białka – mówi dr hab. Edyta Łuszczki, prof. UR, Dziekan Wydziału Nauk o Zdrowiu i Psychologii Uniwersytetu Rzeszowskiego.
Praktyczne wskazówki
W codziennej diecie wybieraj produkty jak najmniej przetworzone, w tym strączki, kasze pełnoziarniste, orzechy, naturalny nabiał, ryby i chude mięso. Tłuszcze wprowadzaj głównie z roślin i ryb, ogranicz tłuszcze utwardzane i częste smażenie. Podstawowym napojem powinna być woda, a słodzone napoje i alkohol warto ograniczać do minimum. Czytaj etykiety i redukuj cukry dodane oraz nadmiar soli, co realnie zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych – informuje prof. Edyta Łuszczki. Wdrażanie zmian ułatwia tygodniowe planowanie posiłków, lista zakupów i gotowanie na zapas na 2–3 dni. Jedz uważnie, bez ekranów, powoli i o stałych porach, wsłuchując się w sygnały głodu i sytości. Wytrwałości sprzyjają małe, mierzalne cele, np. warzywa do każdego posiłku, stały bidon z wodą i 15 minut przygotowań wieczorem. Potknięcia są normalne – najważniejszy jest powrót do rutyny przy kolejnym posiłku i konsekwencja, która z czasem przynosi trwałe efekty.
Portal Diety NFZ
Na stronie Diety NFZ (diety.nfz.gov.pl) czekają bezpłatne, profesjonalnie przygotowane plany żywieniowe oparte na diecie DASH. Są dopasowane do różnych potrzeb i stylów życia – dla osób z nadwagą, z cukrzycą, dla seniorów czy dla rodzin z dziećmi.
W serwisie znajdziemy gotowe, tygodniowe jadłospisy, łatwe przepisy i listy zakupów. To praktyczne wsparcie, dzięki któremu krok po kroku można zacząć jeść zdrowiej – bez skomplikowanych diet i liczenia kalorii.
To narzędzie, z którego warto korzystać nie tylko wtedy, gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów. To przede wszystkim pomoc w tym, by na co dzień jeść zdrowo i dbać o siebie – zachęca Rafał Śliż, rzecznik prasowy Podkarpackiego NFZ.







