Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Operator CNC w JPB Systeme - oferta pracy
Rekrutacja na studia WSPiA
PKS Rzeszów - oferty pracy

Żywność funkcjonalna na polskim rynku

Opublikowano: 2011-08-15 17:04:48, przez: admin, w kategorii: Biznes

Żywność funkcjonalna to wciąż nowość na naszym rynku. Mowa tu o produktach przygotowanych nie tylko z myślą o spożyciu, ale także pozytywnym wpływie na zdrowie człowieka.

Żywność funkcjonalna na polskim rynku

Taki pokarm musi być elementem codziennej diety, w przeciwieństwie do leków lub tabletek z suplementami diety i witaminami. Żywność funkcjonalna jest więc wzbogacona o, m.in. błonnik pokarmowy, probiotyki, witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe. Przykładem działania wpływu żywności funkcjonalnej jest obniżenie poziomu cholesterolu lub przywrócenie równowagi mikrobiologicznej układu pokarmowego.

Zwracaj uwagę na skład produktów

Ułożenie diety przyjaznej dla naszego organizmu nie jest takie trudne. Znacznie większym wyzwaniem jest wytrwanie w raz przyjętych zasadach, gdyż zdrowa dieta wymaga niezachwianej regularności. Widać to szczególnie poprzez starania w utrzymaniu optymalnej ilości witaminy C - jest ona w sposób naturalny wypłukiwana z naszego organizmu, dlatego musimy dbać o codzienne spożycie owoców lub wypicie szklanki naturalnego soku, najlepiej w równych odstępach czasowych. Często zapominamy o fundamentalnym składniku diety: wodzie, otóż dorosły człowiek powinien wypijać przynajmniej 1 litr wody dziennie. W trakcie codziennych posiłków warto za to unikać tłuszczy pochodzenia zwierzęcego ze względu na wysoką zawartość cholesterolu.

Warto pogłębiać swoją wiedzę na temat suplementów, diet oraz zawartości produktów spożywczych. Przykładem nowego składniku stosowanego w wyrobach spod znaku żywności funkcjonalnej jest olejek z czarnuszki. Nasiona czarnuszki są bogato zaopatrzone w nienasycone kwasy tłuszczowe i jest w stanie syntetyzować naturalne substancje takie jak prostaglandyna E1 i E2, co sprzyja wzmocnieniu naszego układu immunologicznego. Wg badań przeprowadzonych przez niemieckiego immunologa dr.med. Petera Schleichera, codzienne spożycie czarnuszki przyczynia się do zmniejszenie dolegliwości alergicznych lub nawet całkowitego wyleczenia. Wśród licznych zalet oleju z czarnuszki można wymienić również regulowanie poziomu cholesterolu, kurację chorób dróg oddechowych, a nawet łagodzenie schorzeń reumatycznych. Olejek z czarnuszki szczególnym powodzeniem cieszy się u osób chorujących na astmę, które wykorzystują ten suplement diety w celach leczniczych z racji na jego leczniczy wpływ na oskrzela. Z powodu tak urozmaiconych właściwości, olej z czarnuszki stosują producenci żywności funkcjonalnej, m.in. ZPC Brześć.

Żywność funkcjonalna na polskim rynku

- Konsumenci coraz bardziej interesują się tego typu żywnością - mówi Marcin Sipa, współwłaściciel Zakładu Produkcji Cukierniczej Brześć.

Niebawem może się ona stać istotnym elementem zakupów w polskich domach, należy jednak zwrócić uwagę na fakt, że obecnie niewielu producentów spełnia surowe kryteria nakładane na tego rodzaju żywność.

Prawdopodobnie minie jeszcze trochę czasu zanim te produkty będą równie łatwo dostępne jak tradycyjne wyroby. Warto więc śledzić, które firmy oferują żywność wysokiej jakości oraz gdzie można ją nabyć. Na rynku są już dostępne nowe wegańskie ciasteczka owsiane, będące dobrym przykładem pełnowartościowej żywności funkcjonalnej.

- W składzie żywności funkcjonalnej znajdziemy na przykład siemię lniane, sezam, płatki owsiane czy oryginalne przyprawy - dodaje Marcin Sipa, z ZPC Brześć.

kar

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij