Tak wyglądały Targi Żywności Tradycyjnej Podkarpackie Smaki 2025
GÓRNO, POWIAT RZESZOWSKI. Na stadionie w Górnie odbyła się 17. edycja Targów Żywności Tradycyjnej. Współorganizatorzy tego przedsięwzięcia jest samorząd województwa podkarpackiego, Sokołów Małopolski oraz Zakład Mięsny Smak-Górno.
To coroczne święto podkarpackich smaków skierowane jest do wszystkich wytwórców produktów tradycyjnych, ekologicznych i regionalnych z województwa podkarpackiego. Tegoroczna edycja targów zgromadziła tłumy miłośników regionalnych specjałów, lokalnych producentów oraz entuzjastów kultury i tradycji Podkarpacia.
Celem Festiwalu jest prezentacja potencjału, jaki tkwi w podkarpackich producentach i wytwórcach produktów lokalnych oraz identyfikację produktów, które ze względu na tradycyjną metodę wytwarzania oraz tradycyjny sposób produkcji zasługują na specjalne wyróżnienie i ochronę.
Podczas XVI Targów Żywności Tradycyjnej „Festiwal Podkarpackich Smaków”, jednym z najważniejszych punktów programu był konkurs na produkt pretendujący do miana produktu tradycyjnego. Konkurs skierowany był do regionalnych producentów żywności, którzy prezentowali swoje wyroby w 10 kategoriach produktów tradycyjnych:
- sery i inne produkty mleczne;
- mięso świeże oraz produkty mięsne;
- produkty rybołówstwa (w tym ryby);
- nasiona, orzechy, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nieprzetworzone);
- wyroby piekarnicze;
- oleje i tłuszcze;
- miody;
- gotowe dania i potrawy;
- napoje alkoholowe i bezalkoholowe;
- inne produkty.
Na scenie festiwalowej wystąpiły zespoły ludowe, takie jak „Kapela Raniżowianie”, oraz zespół wokalny „Voices” z MGOKSiR w Sokołowie Młp., które zapewniły muzyczną oprawę tego wyjątkowego dnia. Gwiazdą wieczoru był zespół „Zbóje”.
Dla najmłodszych przygotowano pokazy taneczne i warsztaty rękodzielnicze w MGOKSiR w Sokołowie Młp. Nie zabrakło także tradycyjnej „Wiejskiej zagrody”, gdzie można było zobaczyć żywe zwierzęta, oraz uczestniczyć w zawodach „Hobby-horse”.