Patent dla naukowców z Uniwersytetu Rzeszowskiego na innowacyjne żelki prozdrowotne
RZESZÓW.

Zespół naukowców z Wydziału Technologiczno-Przyrodniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego w składzie prof. dr hab. Maciej Balawejder, dr hab. inż. Natalia Matłok prof. UR oraz dr hab. Tomasz Piechowiak prof. UR uzyskał 11 kwietnia 2025 r. patent na innowacyjny produkt w postaci żelek o właściwościach prozdrowotnych. Patent pn. „Sposób otrzymywania prozdrowotnych wyrobów cukierniczych w postaci żelków owocowych” (P.441917), dotyczy sposobu wytwarzania żelków wzbogaconych o substancje bioaktywne pochodzącego z modyfikowanych młodych pędów sosny, które mogą wspierać zdrowie konsumentów.
Wynalazek ten jest efektem współpracy interdyscyplinarnego zespołu badawczego, który skupił się na opracowaniu technologii umożliwiającej integrację składników funkcjonalnych, takich jak ekstrakty roślinne z młodych pędów sosny z matrycą żelków. Celem było opracowanie innowacyjnego produktu, który nie tylko jest atrakcyjny smakowo, ale przede wszystkim przyczynia się do poprawy zdrowia poprzez wspomaganie układu odpornościowego, a także działanie antyoksydacyjne.
Szczegółowe informacje na temat tego patentu można znaleźć w bazie Urzędu Patentowego RP (https://ewyszukiwarka.pue.uprp.gov.pl/search/pwp-details/P.441917). Oprócz wartości utylitarnej opracowane produkt prozdrowotny cechuje się złożonym składem o wielokierunkowym działaniu, które zostało szczegółów opisane w wysoko punktowanej w pracy naukowej (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643822011975).