XIV Targi „Festiwal Podkarpackich Smaków” - wyniki konkursu na najlepszy produkt
POWIAT RZESZOWSKI, PODKARPACKIE. Już po raz 14. odbył się „Festiwal Podkarpackich Smaków”. To jedno z ważniejszych wydarzeń promujących regionalną żywność wysokiej jakości.

W niedzielę (29 maja 2022 r.) w Górnie odbył się XIV Targów Żywności Tradycyjnej „Festiwal Podkarpackich Smaków”. Festiwalowi jak zwykle towarzyszył konkurs na „Produkt prezentujący do miana produktu tradycyjnego”. Jest on przeprowadzany w dwóch kategoriach: dla przedsiębiorców prowadzonych działalność gospodarczą produkujących żywność wysokiej jakości, oraz dla podmiotów indywidualnych, w tym: osób fizycznych, stowarzyszeń, gospodarstw agroturystycznych i ekologicznych.
Festiwal tradycyjnie już przyjmuje charakter pikniku rodzinnego. Na festiwalu wystąpiło wiele zespołów i kapel ludowych, w tym: kapela z Gminnego Centrum Kultury w Trzcianie, Grupa Obrzędowa im. Marii i Józefa Dziedziców z Trzciany, Szkolna Grupa Artystyczna „Mała Kalinka” z Trzebosi, Zespół Taneczny „Stokrotki” z Wólki Sokołowskiej, Zespół „Cebula Band”, a także Zespół Johny Roger oraz gwiazda wieczoru - „Kapela Góralski Przystanek” z Piwnicznej.
Do Konkursu zgłosiło się 53 wystawców z Województwa Podkarpackiego.
Po podsumowaniu punktów Kapituła przyznała następujące nagrody:
1. W kategorii I „Produkt pretendujący do miana Produktu Tradycyjnego” – dla producentów prowadzących działalność gospodarczą (produkt dopuszczony
do obrotu)
I miejsce - Leda – Ser Jakimowicz Leszek za ser dojrzewajacy z kozioradą
II miejsce - Mariusz Ciak Zakład Mięsny Wyroby Tradycyjne Nowy Kamień za kiełbasiankę z kamienia
III miejsce – Winnica Stawczana (Piotr Zajdel) - Góra Krosno za wino białe – Kupała
2. W kategorii „Produkt pretendujący do miana produktu tradycyjnego” - dla producentów indywidualnych( osoba fizyczna, KGW, Stowarzyszenie, gospodarstwo agroturystyczne, gospodarstwo ekologiczne, inne)
W poszczególnych podkategoriach nagrody główne otrzymali:
Sery i inne produkty mleczne
Ser „Piast” krowi długodojrzewajacy Serowarnia Piastowska - Zbigniew Mazur
Mięso świeże oraz produkty mięsne
Pasztet z jelenia Zofia Betleja
Produkty rybołówstwa,
Budyń ze szczupaka (pasztet)
Stowarzyszenie Koziarnianki Kazimiera Bukowska
Nasiona zboża owoce warzywa (przetworzone i inne)
Powidło ze śliwek Bocheńska Dorota KGW- Wołczanki Sędziszów Młp.
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Piernik przekładany powidłem Anna Socha KGW – Podolszynka Plebańska
Oleje i tłuszcze
Komisja nie przyznała nagrody
Miody
Miód wielokwiatowy _ Gospodarstwo Pasieczne – Dariusz Łoza
Gotowe dania i potrawy
Hopcie lasowiackie – KGW Wólka sokołowska – zdzisława misiek
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Nalewka miodowo-imbirowa Krystyna Wronowska
Dereniówka- Stanisław Majewski
Inne produkty
Pesto z czosnku niedzwiedziego z dodatkiem sera białego – KGW Rakszawa – Mościny Zofia Wawrzaszczak