Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Rekrutacja na studia WSPiA
PKS Rzeszów - oferty pracy

XIV Targi „Festiwal Podkarpackich Smaków” - wyniki konkursu na najlepszy produkt

Opublikowano: 2022-05-30 13:25:07, przez: admin, w kategorii: Region

POWIAT RZESZOWSKI, PODKARPACKIE. Już po raz 14. odbył się „Festiwal Podkarpackich Smaków”. To jedno z ważniejszych wydarzeń promujących regionalną żywność wysokiej jakości.

XIV Targi „Festiwal Podkarpackich Smaków” - wyniki konkursu na najlepszy produkt

 

W niedzielę (29 maja 2022 r.) w Górnie odbył się XIV Targów Żywności Tradycyjnej „Festiwal Podkarpackich Smaków”. Festiwalowi jak zwykle towarzyszył konkurs na „Produkt prezentujący do miana produktu tradycyjnego”. Jest on przeprowadzany w dwóch kategoriach: dla przedsiębiorców prowadzonych działalność gospodarczą produkujących żywność wysokiej jakości, oraz dla podmiotów indywidualnych, w tym: osób fizycznych, stowarzyszeń, gospodarstw agroturystycznych i ekologicznych.

Festiwal tradycyjnie już przyjmuje charakter pikniku rodzinnego. Na festiwalu wystąpiło wiele zespołów i kapel ludowych, w tym: kapela z Gminnego Centrum Kultury w Trzcianie, Grupa Obrzędowa im. Marii i Józefa Dziedziców z Trzciany, Szkolna Grupa Artystyczna „Mała Kalinka” z Trzebosi, Zespół Taneczny „Stokrotki” z Wólki Sokołowskiej, Zespół „Cebula Band”, a także Zespół Johny Roger oraz gwiazda wieczoru - „Kapela Góralski Przystanek” z Piwnicznej.

 

Do Konkursu zgłosiło się 53 wystawców z Województwa Podkarpackiego.

Po podsumowaniu punktów Kapituła przyznała następujące nagrody:

 

1. W kategorii I „Produkt pretendujący do miana Produktu Tradycyjnego” – dla producentów prowadzących działalność gospodarczą (produkt dopuszczony
do obrotu)

 

I miejsce - Leda – Ser Jakimowicz Leszek za ser dojrzewajacy z kozioradą

II miejsce - Mariusz Ciak Zakład Mięsny Wyroby Tradycyjne Nowy Kamień za kiełbasiankę z kamienia

III miejsce – Winnica Stawczana (Piotr Zajdel) - Góra Krosno za wino białe – Kupała

 

2. W kategorii „Produkt pretendujący do miana produktu tradycyjnego” - dla producentów indywidualnych( osoba fizyczna, KGW, Stowarzyszenie, gospodarstwo agroturystyczne, gospodarstwo ekologiczne, inne)

 

W poszczególnych podkategoriach nagrody główne otrzymali:

 

Sery i inne produkty mleczne

Ser „Piast” krowi długodojrzewajacy Serowarnia Piastowska - Zbigniew Mazur

 

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Pasztet z jelenia Zofia Betleja

 

Produkty rybołówstwa,

Budyń ze szczupaka (pasztet)

Stowarzyszenie Koziarnianki Kazimiera Bukowska

 

Nasiona zboża owoce warzywa (przetworzone i inne)

Powidło ze śliwek Bocheńska Dorota KGW- Wołczanki Sędziszów Młp.

 

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Piernik przekładany powidłem Anna Socha KGW – Podolszynka Plebańska

 

Oleje i tłuszcze

Komisja nie przyznała nagrody

 

Miody

Miód wielokwiatowy _ Gospodarstwo Pasieczne – Dariusz Łoza

 

Gotowe dania i potrawy

Hopcie lasowiackie – KGW Wólka sokołowska – zdzisława misiek

 

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Nalewka miodowo-imbirowa Krystyna Wronowska

Dereniówka- Stanisław Majewski

 

Inne produkty

Pesto z czosnku niedzwiedziego z dodatkiem sera białego – KGW Rakszawa – Mościny Zofia Wawrzaszczak

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij