Mikrofalówki gastronomiczne – jak wybrać sprzęt, który posłuży przez lata?
Kuchenka mikrofalowa to sprzęt, który powinien się znaleźć w każdej profesjonalnej kuchni. Przyspiesza ona bowiem przygotowywanie i wydawanie dań. Duży asortyment urządzeń sprawia jednak, że wybór odpowiedniej mikrofalówki gastronomicznej to nie lada wyzwanie. Podpowiadamy więc, jakim aspektom należy się przyjrzeć, by znaleźć dobry sprzęt.
Wybór mikrofalówki gastronomicznej – na co zwrócić uwagę w pierwszej kolejności?
Żeby profesjonalna kuchnia działała bez zarzutu i szybko wydawała dania, musi być odpowiednio wyposażona. Wśród podstawowych sprzętów, jakie powinny się w niej znaleźć, wymienia się mikrofalówki gastronomiczne. To urządzenia, które usprawniają proces przygotowywania posiłków. Niektóre modele służą również do rozmrażania żywności, a nawet są wyposażone w funkcję grilla czy też konwekcji. Dzięki temu można je wykorzystać do przyrządzania różnych dań.
Żeby jednak sprzęt spełniał oczekiwania profesjonalistów, należy poświęcić nieco uwagi jego prawidłowemu wyborowi. Co przeanalizować w pierwszej kolejności? Odpowiedź jest prosta – moc. To ona bowiem przesądza o efektywności urządzenia. Im wyższa moc, tym szybciej urządzenie będzie w stanie podgrzać żywność do pożądanej temperatury. Pamiętaj jednak, że wyższa moc sprzętu oznacza nie tylko jego wyższą efektywność, ale i wyższą cenę.
Standardowe mikrofalówki gastronomiczne osiągają moc od 700 do 1200 W. Natomiast modele z funkcją grillowania – nawet do 2000 W. Co ważne, profesjonalny sprzęt powinien również dawać możliwość sterowania mocą. Pozwoli to kucharzowi dostosować jej poziom do rodzaju podgrzewanej żywności. Dzięki temu nie tylko będzie miała odpowiednią temperaturę, ale również zachowa pożądaną kruchość i soczystość.
Co jeszcze sprawdzić przy wyborze mikrofalówki gastronomicznej?
Moc nie jest jedyną kwestią, na którą warto zwrócić uwagę przy wyborze mikrofalówki gastronomicznej. Oto parametry, które również warto sprawdzić:
-
pojemność – na rynku dostępne są zarówno małe, ok. 15-litrowe kuchnie mikrofalowe, jak i modele, których pojemność wynosi 40 litrów. To, jak duży model wybierzesz, zależy przede wszystkim od potrzeb zgłaszanych przez kucharzy. Uwzględnić należy również to, czy w kuchni znajduje się wystarczająca ilość miejsca na dany model,
-
konstrukcja komory – zdecydować możesz się kuchenkę gastronomiczną o standardowej komorze albo o zaokrąglonym wnętrzu. Ta druga ma tę przewagę, że pozwala na umieszczenie większych potraw, a także lepiej rozprowadza fale, dzięki czemu żywność podgrzewa się równomiernie,
-
sterowanie – na rynku znajdziesz mikrofalówki sterowane manualnie, elektronicznie i automatycznie. Szczególnie interesująca jest ta ostatnia opcja. Sprzęt waży potrawę i automatycznie dobiera moc i czas podgrzewania.
Mikrofalówki gastronomiczne – dodatkowe funkcje
Na koniec warto się przyjrzeć dodatkowym funkcjom. Jedną z nich jest wspomniany już wcześniej grill. Dzięki niemu potrawy mogą uzyskać chrupiącą skórkę. Jest to możliwe dzięki umieszczeniu grzałki w górnej części komory. Nowoczesne mikrofalówki gastronomiczne mogą oferować również funkcję gotowania na parze, termoobiegu, a nawet samooczyszczania.
Przy wyborze profesjonalnej kuchni mikrofalowej warto również sprawdzić, czy została ona wyposażona w wewnętrzną pamięć. Pozwoli ona na zapisywanie ustawień, co przyspieszy i ułatwi kucharzowi pracę. Równie pomocną funkcjonalnością jest timer. Zapobiega on bowiem przegrzaniu potrawy.
Artykuł partnera