„Najlepszy produkt podkarpacki” - 2019. Wyniki konkursu
BOGUCHWAŁA, PODKARPACKIE. Podczas Dni Otwartych Drzwi w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale 29 – 30 czerwca 2019 r. rozstrzygnięty został konkurs „Najlepszy produkt podkarpacki”.

Kapituła w składzie:
Janina Kamińska – Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Monika Sterer Putyło– Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego,Robert Górak – Wojewódzka Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Rzeszowie, Ewa Niedziałek Szeliga- Polskie Radio Rzeszów S.A., Krystyna Malinowska– Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego dokonała oceny 77 produktów zgłoszonych przez 34 uczestników konkursu: zakłady przetwórcze, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, podmioty gospodarcze oraz indywidualnych producentów z woj. podkarpackiego.
Po ocenie i degustacji zaprezentowanych produktów Kapituła wyróżniła następujące produkty regionalne i lokalne:
• W kategorii produktów mleczarskich:
• Kwolek Krystian za ser z kminkiem
• Justyna Serwońska za: Ser podpuszczkowy krowi z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem
• Bożena Wisła za: Ser wędzony z Bukowca
• Gospodarstwo Ekologiczne ,,Zuza” Lucyna Cwynar za:Kozi ser sałatkowy wiosenny
• Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Jasienicy Rosielnej za: Kefir z Jasienicy Rosielnej butelka 400 ml
• LEDA- SER Jakimowicz Leszek za: Ser „Kremuś’
• Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA za: Ekologiczne masło extra 200 g BIO
• Katarzyna i Włodzimierz Milasz za: Ser podpuszczkowy z czarnuszką
• Beata i Władysław Misiura za: Bryndze owczą
• Serowarnia Piastowska za: Ser dojrzewający „Grand”
• W kategorii produktów mięsnych: Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego „Taurus” Sp. z o.o. za: Pasztet szlachecki
• Wyrób Wędlin Bogusław Szymański za: Polędwicę wędzoną z Nowego Sioła
• Masarnia OSIP s.c Wierzawice za: Pieczeń rzymską z polędwiczką
• Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta za: Schab pieczony na biało
• Góra Ropczycka Gospodarstwo Rolne za: Pasztet pieczony
• W kategorii produkty piekarnicze i inne:
• Z.P.H. ,,BASZPOL” sp. z o.o. za: Ciasteczka ryżowe bez glutenu
• Victorius Witold Deręgowski za: Ocet jabłkowy na miodzie lipowym
• Wojewódzki Związek Pszczelarzy za: Miód spadziowy
W kategorii inne produkty i potrawy regionalne Komisja przyznała :
Dwa równorzędne I miejsca dla:
• Stowarzyszenia Koło Gospodyń Wiejskich „Bukowianki” w Bukowsku za: Zupę krem z kukurydzy
• Stowarzyszenia Koło Gospodyń Wiejskich „Jodełka” w Zalesiu za: Smarowidło z fasoli
Dwa równorzędne II miejsca dla: Koła Gospodyń Wiejskich w Górnie za:
Śliwki pieczone w boczku
• Koła Gospodyń Wiejskich w Soninie za: Trufle fasolowe
Cztery równorzędne III miejsca dla:
• Stowarzyszenia „Nasz Rymanów” w Rymanowie za: Zupę chrzanową
• Koła Gospodyń Wiejskich w Wujskiem za: Gwiazdę drożdżową
• Koła Gospodyń Wiejskich w Niewistce za: Karkówkę w kapustce
• Stowarzyszenie Kobiet Gminy Besko „Beskowianki ”za: Fasolę ze śliwkami
Wyróżnienia dla:
• Koła Gospodyń Wiejskich w Kisielowie za: Sok różany
• Koła Gospodyń Wiejskich „Brzozaki” w Brzózie Królewskiej: Pieróg jaglany
• Stowarzyszenia Kobiet „Gosposiada” w Jasienicy Rosielnej za: Galantynę z kurczaka • Koła Gospodyń Wiejskich w Opace za: Kryżawki
• Koła Gospodyń Wiejskich w Besku za: Pieczeń polską
• Koła Gospodyń Wiejskich w Lipsku za: Chleb z cebulą
• Koła Gospodyń Wiejskich w Średniej Wsi za: Perliczkę faszerowaną kaszą jęczmienną z borowikami
• Koła Gospodyń Wiejskich w Wólce Sokołowskiej za: Placki na kwaśnym mleku