Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Wesołych Świąt życzy Smak Górno

„Najlepszy produkt podkarpacki” - 2019. Wyniki konkursu

Opublikowano: 2019-06-30 12:32:38, przez: admin, w kategorii: Biznes

BOGUCHWAŁA, PODKARPACKIE. Podczas Dni Otwartych Drzwi w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale 29 – 30 czerwca 2019 r. rozstrzygnięty został konkurs „Najlepszy produkt podkarpacki”.

„Najlepszy produkt podkarpacki” - 2019

 

Kapituła w składzie:

Janina Kamińska – Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Monika Sterer Putyło– Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego,Robert Górak – Wojewódzka Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Rzeszowie, Ewa Niedziałek Szeliga- Polskie Radio Rzeszów S.A., Krystyna Malinowska– Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego dokonała oceny 77 produktów zgłoszonych przez 34 uczestników konkursu: zakłady przetwórcze, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, podmioty gospodarcze oraz indywidualnych producentów z woj. podkarpackiego.

Po ocenie i degustacji zaprezentowanych produktów Kapituła wyróżniła następujące produkty regionalne i lokalne:

• W kategorii produktów mleczarskich:

• Kwolek Krystian za ser z kminkiem

• Justyna Serwońska za: Ser podpuszczkowy krowi z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem

• Bożena Wisła za: Ser wędzony z Bukowca

• Gospodarstwo Ekologiczne ,,Zuza” Lucyna Cwynar za:Kozi ser sałatkowy wiosenny

• Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Jasienicy Rosielnej za: Kefir z Jasienicy Rosielnej butelka 400 ml

• LEDA- SER Jakimowicz Leszek za: Ser „Kremuś’

• Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA za: Ekologiczne masło extra 200 g BIO

• Katarzyna i Włodzimierz Milasz za: Ser podpuszczkowy z czarnuszką

• Beata i Władysław Misiura za: Bryndze owczą

• Serowarnia Piastowska za: Ser dojrzewający „Grand”

• W kategorii produktów mięsnych: Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego „Taurus” Sp. z o.o. za: Pasztet szlachecki

• Wyrób Wędlin Bogusław Szymański za: Polędwicę wędzoną z Nowego Sioła

• Masarnia OSIP s.c Wierzawice za: Pieczeń rzymską z polędwiczką

• Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta za: Schab pieczony na biało

• Góra Ropczycka Gospodarstwo Rolne za: Pasztet pieczony

 

• W kategorii produkty piekarnicze i inne:

• Z.P.H. ,,BASZPOL” sp. z o.o. za: Ciasteczka ryżowe bez glutenu

• Victorius Witold Deręgowski za: Ocet jabłkowy na miodzie lipowym

• Wojewódzki Związek Pszczelarzy za: Miód spadziowy

 

W kategorii inne produkty i potrawy regionalne Komisja przyznała :

Dwa równorzędne I miejsca dla:

• Stowarzyszenia Koło Gospodyń Wiejskich „Bukowianki” w Bukowsku za: Zupę krem z kukurydzy

• Stowarzyszenia Koło Gospodyń Wiejskich „Jodełka” w Zalesiu za: Smarowidło z fasoli

 

Dwa równorzędne II miejsca dla: Koła Gospodyń Wiejskich w Górnie za:

Śliwki pieczone w boczku

• Koła Gospodyń Wiejskich w Soninie za: Trufle fasolowe

 

Cztery równorzędne III miejsca dla:

• Stowarzyszenia „Nasz Rymanów” w Rymanowie za: Zupę chrzanową

• Koła Gospodyń Wiejskich w Wujskiem za: Gwiazdę drożdżową

• Koła Gospodyń Wiejskich w Niewistce za: Karkówkę w kapustce

• Stowarzyszenie Kobiet Gminy Besko „Beskowianki ”za: Fasolę ze śliwkami

 

Wyróżnienia dla:

• Koła Gospodyń Wiejskich w Kisielowie za: Sok różany

• Koła Gospodyń Wiejskich „Brzozaki” w Brzózie Królewskiej: Pieróg jaglany

• Stowarzyszenia Kobiet „Gosposiada” w Jasienicy Rosielnej za: Galantynę z kurczaka • Koła Gospodyń Wiejskich w Opace za: Kryżawki

• Koła Gospodyń Wiejskich w Besku za: Pieczeń polską

• Koła Gospodyń Wiejskich w Lipsku za: Chleb z cebulą

• Koła Gospodyń Wiejskich w Średniej Wsi za: Perliczkę faszerowaną kaszą jęczmienną z borowikami

• Koła Gospodyń Wiejskich w Wólce Sokołowskiej za: Placki na kwaśnym mleku

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij