Festiwal Kuchni Dworskiej w Rzeszowie
RZESZÓW.

Fot. Pixabay/CC0
27 kwietnia 2019 (będzie to sobota) na Rzeszowskim Rynku odbędzie się 5. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej (część Kulinarnego Pucharu Polski 2019).
Jego organizatorami są Waldemar Hołówka - Fundacja Klubu Szefów Kuchni i Janusz Pyra z ramienia Hotel Bristol Tradition & Luxury w Rzeszowie.
Celem głównym Festiwalu jest kultywowanie i utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych oraz szeroko pojęta edukacja dotycząca początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, w pałacach czy w zamkach oraz powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko-magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.
Kucharze uczestniczący w rywalizacji przygotują danie główne i deser. Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego będą:
- comber z sarny
- olej z esencją masła
Obowiązkowymi produktami do przygotowania deseru z kolej będą:
- owocowe runo leśne.
- sery długo dojrzewające Skarby Serowara: Bursztyn, Rubin i Szafir.
- Produkty chefs culinar
Mromat – do wyboru (jaśmin, grzyby suszone, sosna, lipa , poziomka).
produkty liofilizowane – do wyboru (puder z pomidora, groszek i malina liofilizowana).
Wszystkie zgłoszenia konkursowe ekip kucharskich należy przesyłać drogą elektroniczną do 15 kwietnia br.
Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.
Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.
Zamknij