Barmani z Podkarpacia w World Class Poland 2018
PODKARPACKIE, WARSZAWA.
World Class to światowy program, który odkrywa i promuje barmańskie talenty. W 9-letniej historii globalny tytuł zdobyło czterech Europejczyków. Polska oddeleguje swojego zawodnika do konkursu po raz czwarty. Dotychczas o statuetkę World Class ubiegali się warszawscy barmani: Janusz Lemiesz (2017), Paweł Rodaszyński (2016) i Mateusz Szuchnik (2015).
Organizator konkursu World Class Poland ogłosił listę 30 półfinalistów. Zwycięzca konkursu wyjedzie na światowe zawody – tym razem do Berlina.
W półfinałowej trzydziestce konkursu znaleźli się barmani rodem z Podkarpacia:
- Karol Jarosz, Restauracya Pijalnia Stare Krosno, Krosno
- Krzysztof Kalita z Dębicy, obecnie Kraina Szeptów, Kraków
- Daniel Kędzior z Rzeszowa, obecnie Kawiarnia Literatka, Wrocław
- Szymon Posturzyński z Sanoka, obecnie Bar Koszyki, Warszawa
Jeszcze w maju zmierzą się w półfinale, a najlepszych w połowie czerwca czeka krajowy finał w Warszawie. Zwycięstwo w konkursie oznacza bilet do Berlina, gdzie Polak z tytułem Barman Roku zmierzy się z rywalami z około 60 państw.
Sylwetki półfinalistów:
Karol Jarosz
Lat 27, za barem od 9 lat, szef baru w „Restauracya Pijalnia Stare Krosno” w Krośnie
Barmaństwo to jego praca i pasja. Ukończył technikum o profilu barman-kelner oraz kilka kursów i już w trakcie nauki szlifował umiejętności, uczestnicząc w zawodach barmanów. Ma na swoim koncie pracę w kilku lokalach na Podkarpaciu, obecnie w rodzinnym Krośnie. W konkursie World Class Poland startuje po raz drugi.
Krzysztof Kalita
Lat 30, za barem od 6 lat, barman w Krainie Szeptów, Kraków
Z pochodzenia Dębiczanin, od początku swojej kariery na scenie barmańskiej pracuje w pubie Kraina Szeptów w Krakowie. Zaskoczony propozycją pracy jako barman, podjął wyzwanie i szybko zakochał się w tej profesji. Choć nazywa się samoukiem, uczestniczył w szkoleniach barmańskich, które trudno zliczyć. Przez cały czas – z pasji do smaków i umilania ludziom czasu – zgłębia wiedzę, poszukuje nietuzinkowych kompozycji i eksperymentuje. Odnosi też sukcesy w konkursach barmańskich. Rok temu World Class Poland awansował do finału.
Daniel Kędzior
Lat 25, za barem od 4 lat, szef baru w kawiarni Literatka, Wrocław
Urodził się Rzeszowie. Ukończył geografię na Uniwersytecie Wrocławskim. Tymczasowa praca za barem w czasie studiów przerodziła się jednak w pasję, która zagwarantowała mu podium w kilku krajowych konkursach barmańskich. W World Class Poland swoich sił próbuje po raz pierwszy. W pracy za barem najbardziej ekscytuje go możliwość zaskakiwania gości smakami i aromatami, których nie znali do tej pory.
Szymon Posturzyński
Lat 25, za barem od ponad 2 lat, barman w Bar Koszyki, Warszawa
Urodził się w Sanoku, mieszkał w Rzeszowie, Krakowie, a obecnie reprezentuje stołeczny Bar Koszyki. Pracował jako kelner, barbeck, aż wreszcie został barmanem. Gdy mowa o ulubionych składnikach, zdecydowanie jest piratem, bo autorskie koktajle najchętniej przygotowuje na bazie rumu. Unika koktajlowych klasyków, za to bez pudła zachwyca własnymi kompozycjami, dopasowanymi do ulubionych smaków czy nastroju gości. Kreatywność, opanowanie i szybkość za barem trenuje do muzyki elektronicznej, a gdy nie pracuje, wyjeżdża na festiwale techno.