Życzenia starosty rzeszowskiego Marka Sitarza z okazji Wielkanocy
Życzenia Waldemara Szumnego z okazji Wielkanocy
Adam Dziedzic - kandydat na prezydenta Rzeszowa
Maria Fajger - kandydatka do sejmiku województwa podkarpackiego

Kwas chlebowy coraz częściej kupowany

Opublikowano: 2014-10-29 22:13:09, przez: admin, w kategorii: Firmy

RAKSZAWA. Polacy coraz częściej sięgają po Razowy Kwas Chlebowy - zdrową alternatywę dla słodzonych i przepełnionych sztucznymi dodatkami napojów gazowanych – wynika z raportu sprzedaży przeprowadzonego przez Nielsena dla firmy Van Pur.

Kwas chlebowy coraz częściej kupowany

 

W latach 2012-2014 znacznie wzrosła w Polsce sprzedaż kwasu chlebowego (zarówno w ujęciu wolumenowym, wartościowym jak i ilościowym). Rynek kwasu chlebowego jest bardzo skoncentrowany – skupia się wokół pięciu głównych producentów. Liderem jest firma wywodząca się z Podkarpacia firma Van Pur, do której nalezy 67,8% sprzedaży (w okresie czerwiec-lipiec 2014).

Życzenia posłanki Ewy Leniart z okazji Wielkanocy
Ryszard Wisz kandydat do Rady Powiatu Rzeszowskiego

- Od kilku lat jesteśmy świadkami rozwoju pozytywnego trendu w odżywianiu Polaków – zaczynamy jeść coraz zdrowiej, dostrzegając związek między tym co jemy, a jak się czujemy i wyglądamy. Zwiększa się świadomość tego jakie produkty powinno się wybierać – potwierdzają to rosnące wyniki sprzedaży Razowego Kwasu Chlebowego będącego naturalną alternatywą dla słodkich napojów gazowanych pełnych chemicznych dodatków – mówi Anna Glina, odpowiedzialna w Van Purze za markę Razowy Kwas Chlebowy.

Najchętniej kupowany jesy kwas chlebowy w plastikowych opakowaniach, o pojemności 1,5 l. Trend ten w Polsce został zapoczątkowany przez markę Van Pur (na Ukrainie, gdzie kwas jest narodowym napojem, sprzedawany jest w ten sposób od dawna). Najczęściej kupowany jest w średnich sklepach spożywczych, a na drugim miejscu są supermarkety.

Życzenia senatora Józefa Jodłowskiego z okazji Wielkiej Nocy
Życzenia od posła Bogdana Rzońcy z okazji Wielkanocy

Razowy Kwas Chlebowy w większości rejonów kraju przez długi czas był napojem zapomnianym i niedocenianym. Dużą popularnością cieszył się on zawsze na Podlasiu, stanowiąc element codziennego jadłospisu. Tendencja ta uległa całkowitemu odwróceniu dzięki firmie Van Pur, która przeprowadziła pierwszą ogólnopolską kampanię Razowego Kwasu Chlebowego, produkowanego w Rakszawie.

- Zapomniany tradycyjny napój powrócił na polskie stoły w wielkim stylu – podsumowuje Anna Glina.

Razowy Kwas Chlebowy to naturalny, słodowy napój gazowany, inspirowany tradycyjną recepturą. Powstaje z krystalicznej wody i słodów: żytniego i jęczmiennego. To właśnie dzięki zawartości zbóż napój ma charakterystyczny lekki posmak chleba z delikatną nutą karmelu i wyczuwalnym posmakiem czekolady. Napój nie zawiera konserwantów, barwników ani sztucznych aromatów. Produkt zadebiutował w plastikowych butelkach o pojemności 1,5 l w 3 smakach - klasycznym, żurawinowym i śliwkowym ( sugerowana cena na półce: 1,5 l – 3,80 zł). Teraz klasyczny Razowy Kwas Chlebowy pojawia się w wersji słodzonej cukrem trzcinowym w szklanej butelce, o pojemności 0,33 l z otwarciem twist-off, zapewniającym komfort otwierania i przechowywania napoju (sugerowana cena na półce: 2 zł /0,33l).

Więcej o: Van Pur

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij