Czy wyprodukujemy więcej cukru?
BRUKSELA, POLSKA. Na posiedzeniu Rady Ministrów ds. Rolnictwa i Rybołówstwa Unii Europejskiej przedstawił wniosek dotyczący rynku cukru, którego Polska jest trzecim producentem w Unii Europejskiej.
Po reformie tego rynku (zmniejszenie produkcji, odszkodowania dla firm, dopłaty dla plantatorów) okazało się, że Europa stała się importerem netto cukru. Natomiast w Polsce powszechnie odczuwalne są znaczne podwyżki tego towaru. Dlatego też minister Marek Sawicki zgłosił propozycję zwiększenia kwot produkcji cukru w Unii Europejskiej. Wniosek jest dwuwariantowy. Pierwszy wariant mówi o jednorazowym podwyższeniu kwoty o 15 % już od roku gospodarczego 2011/2012. Drugi wariant rozkłada ten proces na trzy lata, gdzie corocznie kwota produkcyjna byłaby podnoszona o 5 %, również od roku gospodarczego 2011/2012. Co do tego wniosku sprzeciw wyraziły jedynie Wielka Brytania i Portugalia.
W tej chwili w województwie podkarpackim jest tylko jedna cukrownia - w Ropczycach. Należy do niemieckiego potentata Suedzucker, który kontroluje 24 proc. rynku unijnego.
tos