Park Naukowo-Technologiczny Dworzysko powiatu rzeszowskiego
Program Czyste Powietrze - zobacz zasady naboru
Przystanek Czas na podkarpacką młodzież

Pięciu nowych członków klastra „Podkarpackie Smaki”

Opublikowano: 2014-03-17 19:32:16, przez: admin, w kategorii: Biznes

PODKARPACKIE. Restauracja, hotel, gospodarstwo pasieczne, a także duzi producenci z sektora spożywczego.

Natalia Leban podczas IX Podkarpackiego Święta Miodu. Fot. Adam Cyło

Natalia Leban podczas IX Podkarpackiego Święta Miodu. Fot. Adam Cyło

 

Klaster Podkarpackie Smaki działa od roku. Grupuje firmy oferujące kulinarne produkty ekologiczne, tradyjne i regionalne.

W ostatnich dniach do już działających w grupie 31 firm i instytucji dołączyło pięć kolejnych. Są to Świat Pierogów z Cmolasu (duża firma produkująca w oparciu o lokalne produkty), Siedlisko Janczar z Pstrągowej (hotel ze spa, a także stadniną), Gospodarstwo Rolno-Pasieczne J. N. Leban z Morawska (znany z wielu jarmarków w galeriach handlowych producent czekolady z miodem), Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Orzech z Kolbuszowej (duża firma, która większość produkcji eksportuje, a połowę asortymentu chce wytwarzać z podkarpackich surowców) oraz Restauracja „U Schabińskiej” z Jasła (firma posiada także obiekt m.in. przy Karpackiej Troi oraz Zakład Mięsny Zimna Woda).

- Ten klaster rozwija się najszybciej ze wszystkich, które znam – mówi Krzysztof Staszewski, prezes Stowarzyszenia Pro Carpathia, które koordynuje klaster. - Pamiętajmy, że nasi członkowie prowadzą często niszową i unikatowa działalność. Dlatego sądzę, że tylu członków to już dużo.

Do klastra mogą przyłączyć sie kolejne podmioty.

ac

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij