Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Operator CNC w JPB Systeme - oferta pracy
Studiuj w Rzeszowie! Wybierz WSPiA!

Pięciu nowych członków klastra „Podkarpackie Smaki”

Opublikowano: 2014-03-17 19:32:16, przez: admin, w kategorii: Biznes

PODKARPACKIE. Restauracja, hotel, gospodarstwo pasieczne, a także duzi producenci z sektora spożywczego.

Natalia Leban podczas IX Podkarpackiego Święta Miodu. Fot. Adam Cyło

Natalia Leban podczas IX Podkarpackiego Święta Miodu. Fot. Adam Cyło

 

Nowe pożyczki unijne w BGK

Klaster Podkarpackie Smaki działa od roku. Grupuje firmy oferujące kulinarne produkty ekologiczne, tradyjne i regionalne.

W ostatnich dniach do już działających w grupie 31 firm i instytucji dołączyło pięć kolejnych. Są to Świat Pierogów z Cmolasu (duża firma produkująca w oparciu o lokalne produkty), Siedlisko Janczar z Pstrągowej (hotel ze spa, a także stadniną), Gospodarstwo Rolno-Pasieczne J. N. Leban z Morawska (znany z wielu jarmarków w galeriach handlowych producent czekolady z miodem), Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Orzech z Kolbuszowej (duża firma, która większość produkcji eksportuje, a połowę asortymentu chce wytwarzać z podkarpackich surowców) oraz Restauracja „U Schabińskiej” z Jasła (firma posiada także obiekt m.in. przy Karpackiej Troi oraz Zakład Mięsny Zimna Woda).

- Ten klaster rozwija się najszybciej ze wszystkich, które znam – mówi Krzysztof Staszewski, prezes Stowarzyszenia Pro Carpathia, które koordynuje klaster. - Pamiętajmy, że nasi członkowie prowadzą często niszową i unikatowa działalność. Dlatego sądzę, że tylu członków to już dużo.

Do klastra mogą przyłączyć sie kolejne podmioty.

ac

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij