Pięciu nowych członków klastra „Podkarpackie Smaki”
PODKARPACKIE. Restauracja, hotel, gospodarstwo pasieczne, a także duzi producenci z sektora spożywczego.
Natalia Leban podczas IX Podkarpackiego Święta Miodu. Fot. Adam Cyło
Klaster Podkarpackie Smaki działa od roku. Grupuje firmy oferujące kulinarne produkty ekologiczne, tradyjne i regionalne.
W ostatnich dniach do już działających w grupie 31 firm i instytucji dołączyło pięć kolejnych. Są to Świat Pierogów z Cmolasu (duża firma produkująca w oparciu o lokalne produkty), Siedlisko Janczar z Pstrągowej (hotel ze spa, a także stadniną), Gospodarstwo Rolno-Pasieczne J. N. Leban z Morawska (znany z wielu jarmarków w galeriach handlowych producent czekolady z miodem), Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Orzech z Kolbuszowej (duża firma, która większość produkcji eksportuje, a połowę asortymentu chce wytwarzać z podkarpackich surowców) oraz Restauracja „U Schabińskiej” z Jasła (firma posiada także obiekt m.in. przy Karpackiej Troi oraz Zakład Mięsny Zimna Woda).
- Ten klaster rozwija się najszybciej ze wszystkich, które znam – mówi Krzysztof Staszewski, prezes Stowarzyszenia Pro Carpathia, które koordynuje klaster. - Pamiętajmy, że nasi członkowie prowadzą często niszową i unikatowa działalność. Dlatego sądzę, że tylu członków to już dużo.
Do klastra mogą przyłączyć sie kolejne podmioty.
ac