Klaster „Podkarpackie Smaki” promował się w Wilnie
WILNO, PODKARPACKIE. Wymiana doświadczeń na temat klasteringu.
Ewelina Nycz (stoi z lewej) podczas prezentacji klastra \"Podkarpackie Smaki\". Fot. Pro Carpathia
Kilka dni temu (26 – 27 lutego 2014 r.) przedstawiciele Podkarpacia uczestniczyli w międzynarodowej sesji treningowej w Wilnie na Litwie poświęconej tematyce klastrów. Celem spotkania była wymiana doświadczeń i wiedzy na temat klasteringu.
W dwudniowej sesji szkoleniowej uczestniczyli przedstawiciele klastrów, ich członkowie oraz organizacje otoczenia biznesu z kilkunastu krajów, m. in. z Francji, Włoch, Grecji, Hiszpanii, Słowenii czy Danii. \
Mowa była o modelach biznesowych klastrów działających w Europie, sposobach finansowania oraz o dobrych przykładach już działających i prężnie rozwijających się klastrów na przykładzie klastrów z Danii (Copenhagen Cleantech Cluster) oraz Francji (Medic@lps z Grenoble).
Województwo podkarpackie reprezentowali przedstawiciele dwóch klastrów (Klastra Energii Odnawialnej i klastra „Podkarpackie Smaki”) oraz Rzeszowska Agencja Rozwoju Regionalnego, jako partner realizowanego projektu Inn. O. V. Age.
- Dla nas była to możliwość nawiązania nowych kontaktów, a także zaprezentowania „Podkarpackich Smaków”, który był jedynym klastrem spożywczym podczas tego spotkania – mówi Ewelina Nycz, kierownik Biura Produktu Regionalnego, Tradycyjnego i Ekologicznego w Stowarzyszeniu "Pro Carpathia", koordynatorze klastra. - A nasze pierogi, miód i chleb, czyli podkarpackie smaki wzbudziły zainteresowanie uczestników, a tym samym potencjalnych turystów.