Park Naukowo-Technologiczny Dworzysko powiatu rzeszowskiego
Sylwester na Zamku w Baranowie Sandomierskim
Bezzwrotne dotacje, bon na zasiedlenie, doposażenie miejsca pracy dla niepracujących osób młodych z Podkarpacia z Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER)

"Zostawcie w spokoju dobrą żywność"

Opublikowano: 2014-02-05 12:58:16, przez: admin, w kategorii: Opinie

Związek Przedsiębiorców i Pracodawców (i nie tylko) rusza z kampanią „Zostawcie w spokoju dobrą żywność", która jest wyrazem sprzeciwu wobec dyskryminacji polskich rolników, przedsiębiorców wykorzystujących tradycyjne receptury, restauratorów oraz amatorów „swojskiej" żywności.

"Zostawcie w spokoju dobrą żywność"

 

Inicjatorzy kKmpanii są przeciwni kolejnym regulacjom ograniczającym wolność produkowania i sprzedaży produktów regionalnych i tradycyjnych, takich jak sery, wędliny, przetwory owocowe, pieczywo, czy dziczyzna i chcą doprowadzić do likwidacji dyskryminacyjnych przepisów.

- Na skutek radosnej twórczości kolejnych rządów, niezależnie od ich politycznego koloru, milczkiem, armia urzędników napisała nam prawo, które zabrania wytworzenia i sprzedaży słoika powideł śliwkowych w gospodarstwie rolnika - mówi Zbigniew Kmieć, szef kuchni w Kafe Zielony Niedźwiedź. - Nie ma ogóle mowy, żeby takie powidła stanęły na półce sklepowej. Nie ma mowy, by poza targami pochwalić się nimi za granicą.

Razem Możemy Więcej

Serowarzy, masarze, rolnicy, czy piekarze potrzebują swobody i wolności produkowania, dlatego rozpoczynamy Kampanię, której celem jest uchylenie bezsensownych przepisów i przywrócenie legalności sprzedaży produktów przez rolników i małych producentów bezpośrednio do konsumentów, m.in. na podstawie świadectwa weterynaryjnego.

- Polskim rolnikom, polskim drobnym producentom potrzebny jest nowy pakiet Wilczka – uważa Cezary Kaźmierczak, prezes ZPP, przypominając rozwiązania prawne przeforsowane przez Mieczysława Wilczka, ministra przemysłu i handlu pod koniec PRL. - Będziemy dążyli do wyeliminowania z polskiego prawodawstwa ograniczeń działalności gospodarczej przekraczających wymagania UE (EU + 0).

Inicjatorzy Kampanii: Justyna Adamczyk (manager, Cook it Raw), Aleksander Baron (kucharz, Restauracja Solec 44), Maciej Barton (Ponadregionalne Centrum Dziedzictwa Kulinarnego), Adam Chrząstowski (kucharz, restauracja Ancora), Cezary Kaźmierczak (Związek Przedsiębiorców i Pracodawców), Zbigniew Kmieć (kucharz, Kafe Zielony Niedźwiedź), Gieno Mientkiewicz (Sery Polskie) i Marek Sztark (członek zarządu SlowFood Polska) podpisali inicjujący kampanię Manifest, którego pełna treść jest dostępna na stronie www.zostawcie.pl.

Również na tej stronie można podpisać „Apel do polityków” i w tej sposób wesprzeć kampanię.

- Przygotujemy rozwiązania prawne, które zlikwidują wrogie dobrej żywności przepisy i umożliwią polskim rolnikom i producentom działanie na takich samych warunkach, na jakich działają ich zachodni konkurenci. Zorganizujemy akcje nacisku obywatelskiego na polityków, żeby proponowane rozwiązania stały się obowiązującym prawem - powiedział Cezary Kaźmierczak, prezes ZPP.

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij