Park Naukowo-Technologiczny Dworzysko powiatu rzeszowskiego
Edulacka ekologiczna w ramach zadania Sadzenie drzew i krzewów miododajnych sposobem na ochronę bioróżnorodności w województwie podkarpackim

"Zostawcie w spokoju dobrą żywność"

Opublikowano: 2014-02-05 12:58:16, przez: admin, w kategorii: Opinie

Związek Przedsiębiorców i Pracodawców (i nie tylko) rusza z kampanią „Zostawcie w spokoju dobrą żywność", która jest wyrazem sprzeciwu wobec dyskryminacji polskich rolników, przedsiębiorców wykorzystujących tradycyjne receptury, restauratorów oraz amatorów „swojskiej" żywności.

"Zostawcie w spokoju dobrą żywność"

 

Inicjatorzy kKmpanii są przeciwni kolejnym regulacjom ograniczającym wolność produkowania i sprzedaży produktów regionalnych i tradycyjnych, takich jak sery, wędliny, przetwory owocowe, pieczywo, czy dziczyzna i chcą doprowadzić do likwidacji dyskryminacyjnych przepisów.

- Na skutek radosnej twórczości kolejnych rządów, niezależnie od ich politycznego koloru, milczkiem, armia urzędników napisała nam prawo, które zabrania wytworzenia i sprzedaży słoika powideł śliwkowych w gospodarstwie rolnika - mówi Zbigniew Kmieć, szef kuchni w Kafe Zielony Niedźwiedź. - Nie ma ogóle mowy, żeby takie powidła stanęły na półce sklepowej. Nie ma mowy, by poza targami pochwalić się nimi za granicą.

Serowarzy, masarze, rolnicy, czy piekarze potrzebują swobody i wolności produkowania, dlatego rozpoczynamy Kampanię, której celem jest uchylenie bezsensownych przepisów i przywrócenie legalności sprzedaży produktów przez rolników i małych producentów bezpośrednio do konsumentów, m.in. na podstawie świadectwa weterynaryjnego.

- Polskim rolnikom, polskim drobnym producentom potrzebny jest nowy pakiet Wilczka – uważa Cezary Kaźmierczak, prezes ZPP, przypominając rozwiązania prawne przeforsowane przez Mieczysława Wilczka, ministra przemysłu i handlu pod koniec PRL. - Będziemy dążyli do wyeliminowania z polskiego prawodawstwa ograniczeń działalności gospodarczej przekraczających wymagania UE (EU + 0).

Inicjatorzy Kampanii: Justyna Adamczyk (manager, Cook it Raw), Aleksander Baron (kucharz, Restauracja Solec 44), Maciej Barton (Ponadregionalne Centrum Dziedzictwa Kulinarnego), Adam Chrząstowski (kucharz, restauracja Ancora), Cezary Kaźmierczak (Związek Przedsiębiorców i Pracodawców), Zbigniew Kmieć (kucharz, Kafe Zielony Niedźwiedź), Gieno Mientkiewicz (Sery Polskie) i Marek Sztark (członek zarządu SlowFood Polska) podpisali inicjujący kampanię Manifest, którego pełna treść jest dostępna na stronie www.zostawcie.pl.

Również na tej stronie można podpisać „Apel do polityków” i w tej sposób wesprzeć kampanię.

- Przygotujemy rozwiązania prawne, które zlikwidują wrogie dobrej żywności przepisy i umożliwią polskim rolnikom i producentom działanie na takich samych warunkach, na jakich działają ich zachodni konkurenci. Zorganizujemy akcje nacisku obywatelskiego na polityków, żeby proponowane rozwiązania stały się obowiązującym prawem - powiedział Cezary Kaźmierczak, prezes ZPP.

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij