Park Naukowo-Technologiczny Dworzysko powiatu rzeszowskiego
Wieprzowina na polskich szlakach kulinarnych
Pożyczka hipoteczna w Podkarpackim Funduszu Rozwoju

Jak prowadzić ekologiczny biznes?

Opublikowano: 2013-11-21 01:30:55, przez: admin, w kategorii: Biznes

RZESZÓW, TRZCIANA. VI Konferencja Rolnictwa Ekologicznego była okazją do prezentacji najciekawszych firm z branży.

Soki z firmy Owocowe Smaki z Nowej Sarzyny. Fot. Adam CyłoHerbatki i suszone owoce z firmy AWB. Fot. Adam Cyło
Soki z firmy Owocowe Smaki z Nowej Sarzyny. Fot. Adam Cyło

Soki z firmy Owocowe Smaki z Nowej Sarzyny. Fot. Adam Cyło

 

AWB prowadzona przez rodzinę Beclów z Handzlówki (pow. łańcucki) to jedna z bardziej znanych ekologicznych firm z województwa podkarpackiego.

- Zaczęliśmy z 3-hektarowym gospodarstwem o kierunku sadowniczym - mówi Alina Becla. - Najpierw myśleliśmy o agroturystyce, potem o ekologii, wreszcie o przetwórstwie. Poszliśmy w tradycję, w produkcję tego, co kiedyś było popularne czyli gruszki, jabłka, a teraz wszystkie owoce, które rosną w Polsce. Ale tylko polskie, nic z zagranicy. Mamy takie bogactwo asortymentu, że to wystarcza.

Firma z Handzlówki najpierw była podwykonawcą dla firm zielarskich. Jednak stawiane przez nich warunki nie do końca odpowiadały dwojgu rolnikom.

- Pomyśleliśmy, by sami konfekcjonować i sprzedawać nasze wyroby do klientom ostatecznym – wyjaśnia Alina Becla. - Zainwestowaliśmy w przebudowę naszych budynków na suszarnie i magazyn. Teraz sprzedajemy do sklepów. Mamy herbatki owocowo-ziołowe konwencjonalne i ekologiczne.

W produkcji, jak i przetwórstwie ekologicznym jednym z problemów są wysokie koszty na każdym etapie, które skutkują wysoką cena produkty.

- My nie siarkujemy, suszymy gorącym powietrzem, to kosztuje drożej niż fix – zaznacza Alina Becla. - Teraz klient już to wie, ale 10 lat temu trudno się było przebić z taką ceną.

mamy 6 hektorowe gospodarstwa.

Zdrowie ma wiele barw

Tomasz Obszański z Tarnogrodu rozpoczął razem z żoną prowadzenie firmy Barwy Zdrowia w 1998 roku.

- Po przekazaniu gospodarstwa przez rodziców, nie wiedzieliśmy co robić wreszcie wybraliśmy ekologię – mówi. - Dzięki unijnym dotacjom przyznawanym przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa rozwinęliśmy działalność. W naszej olejarni tłoczone są na zimno olej lniany i olej rzepakowy. Stworzyliśmy też nowy produkt olej z żeń-szenia, który kupujemy na polskiej plantacji tej rośliny.

Tomasz Obszański zachęca innych producentów do dywersyfikacji działalności.

- Mamy tłoczeniu olejów, produkcję owoców, warzyw – jak nie wyjdzie jedno, to drugie bądź trzecie – mówi.

Owocowe smaki

Antoni Tudryn także zaczynał jako właściciel gospodarstwa ekologicznego we wsi Jelna w powiecie leżajskim – 7 ha, w tym 3 ha sadów, głównie jabłonie, poza tym zboża, warzywa. O certyfikat postarali się jeszcze w 2005 roku rodzice. Podobnie jak inni, zastanawiał się co robić

- Produkt dobry, a ceny niezbyt dobre - wspomina. - Robiliśmy sok na własne potrzeby, który wszystkim smakował. Wiceprezes Podkarpackiej Izby Rolnictwa ekologicznego Zygmunt Radek zapytał mnie, dlaczego nie go sprzedaję?

Portal ZakupyWRzeszowie,pl - promocje, wyprzedaże, oferty, sklepy, lokale, gastronomia

Decyzja nie była jednak łatwa, właściciel przez kilka lat zastanawiał się, czego teraz – jak mówi – żałuje.

- W 2011 w listopadzie założyliśmy firmę i produkujemy soki ekologiczne na większą skalę – mówi Antoni Tudryn. - Zaczynaliśmy od soku jabłkowego, bo mieliśmy własny sad. Potem czarną porzeczkę i aronię. Były zapytania o inne soki. Zaczęliśmy z marchewką, z buraczkiem. Ten z buraków stał się wiodącym produktem, zresztą ku naszego zaskoczeniu,. Teraz mamy kilka wyrobów w asortymencie, w tym ekologiczny barszcz z kiszonych buraków.

Antoni Tudryn przypomina, że działalność w branży żywności ekologicznej niesie ze sobą konieczność spełnienia o więcej wymogów, niż w konwencjonalnej.

„Owocowe Smaki” co roku są na targach Ekogala w Rzeszowie, na podobnych imprezach w Poznaniu i Łodzi także na BioFach w Norymberdze oraz targach w Kijowie czy Petersburgu.

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij