Podkarpackie firmy spożywcze na targach ANUGA 2013 w Kolonii
NIEMCY. Dwadzieścia firm spożywczych z Polski Wschodniej prezentowało się na wspólnym stoisku regionalnym podczas największych na świecie targów spożywczych ANUGA 2013 w Kolonii.
Stoisko Polski Wschodniej na targach Anuga w Kolonii. Fot. PAIiIZ
Targi ANUGA to największa na świecie platforma kontaktów dla sektora spożywczego. W tym roku wystawa zgromadziła ponad 6 700 wystawców i 155 000 odwiedzających ze 187 krajów świata. Producenci z branży spożywczej już po raz drugi mogli skorzystać z dotacji na udział w kolo}skich targach w ramach Programu Promocji Gospodarczej Polski Wschodniej. Podobnie jak w poprzedniej edycji zainteresowanie było bardzo duże i liczba chętnych znacznie przewyższała limit dwudziestu firm. Dotacja pokrywała wynajem powierzchni i budowy stoiska, pokrycia kosztów noclegów czy przejazdu do Kolonii. Uczestnikami z województwa podkarpackiego były Makarony Polskie S.A. z Rzeszowa, Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego “Orzech” Sp. z o.o., z Kolbuszowej, Hortino Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Sp. z o.o. z Leżajska i Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe „Mateo” Stanisław Cabaj z Dębicy.
Większość uczestników była obecna w Kolonii nie po raz pierwszy: część w ubiegłych latach wystawiała się indywidualnie, część przyjeżdżała tylko w charakterze odwiedzających. Relatywnie dużą popularnością wśród nowych klientów, którzy zaglądali na stoisko, cieszyły się majonezy, przetwory, mrożonki oraz regionalne piwa.
Znaczna część odwiedzających to nabywcy spoza Niemiec i Europy, w tym tacy, którzy na polskie stoisko trafili nieprzypadkowo, poszukując konkretnych dostawców i marek właśnie z Polski.
ac