Park Naukowo-Technologiczny Dworzysko powiatu rzeszowskiego
Oferta wakacyjna Portu Lotniczego Rzeszów-Jasionka
Pożyczki obrotowe w Podkarpackim Funduszu Rozwoju

Wieczór Świętojański w Etnocentrum

Opublikowano: 2022-06-18 17:16:03, przez: admin, w kategorii: Kultura

KROSNO. Noc świętojańska jest obchodzona w najkrótszą noc roku, w porze przesilenia letniego.

Wieczór Świętojański w Etnocentrum

 

Tradycyjnie była czasem zabawy - palenia „sobótek”, puszczania wianków na wodę, była nocą poszukiwania kwiatu paproci. Obchody nocy świętojańskiej wiązały się z kultem ognia – palone ogniska miały ochronić ziemię przed klęskami i przyczynić się do większej obfitości plonów. Nie mniej ważnym elementem obrzędów sobótkowych była woda – obmycie się w rzece zapewniało zdrowie i urodę, a puszczone na wodę zioła zyskiwały magiczną i leczniczą moc. Noc świętojańska była też świętem zalotów i miłości…

 

W Etnocentrum na ten szczególny wieczór zaplanowaliśmy moc atrakcji!

 

Od 17:00:

- na placu przed Etnocentrum odbędzie się wspólne plecenie wianków sobótkowych, tkanie kilimu, a także gry i zabawy dla dzieci prowadzone przez animatorów,

 

- Izba z Piecem: poczęstunek swojskim chlebem, upieczonym w piecu chlebowym z masłem ubijanym na miejscu i dodatkami

18:00 – 22:00:

 

- potańcówka z Kapelą Kurasie

 

Wstęp wolny.

Instytut Polityki Energetycznej prowadzi projekt Historia Sektora Energii

 

W przypadku niepogody, impreza zostanie przeniesiona do budynku Etnocentrum.

 

Ponadto, tego dnia będzie można wziąć udział w warsztatach mydlarskich*! Uczestnicy zajęć wykonają naturalne mydło sodowe według autorskiej receptury prowadzącej, pani Anny Pleśniak. Każdy uczestnik powinien zabrać ze sobą fartuch ochronny lub koszulę z długim rękawem.

 

Warsztaty rozpoczną się o godz. 15:00 i będą trwały ok 2h.

 

Bilety do zakupienia w kasie Etnocentrum lub online tutaj (cena biletu: 15 zł)

 

*minimalny wiek uczestników warsztatów: 16 lat.

 

W Izbie Weselnej będzie możliwość wzięcia udziału w darmowych konsultacjach budowy pieca chlebowego. Pan Janusz Wrzecionko opowie o konstrukcji pieca, jego zastosowaniach i odpowie na wszelkie pytania odnośnie jego wykonania.

 

Konsultacje w godz. 15:00 – 17:00

 

Wstęp wolny.

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij