Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Studia podyplomowe na Politechnice Rzeszowskiej

Rekonstrukcja cmentarza I wojennego w Drohojowie. Kolejne podejście

Opublikowano: 2022-04-20 12:38:29, przez: admin, w kategorii: Region

GMINA ORŁY. Pierwsza próba wyłonienia wykonawcy, jesienią ubiegłego roku, nie powiodła się. Zabrakło chętnych do podjęcia się prac.

Gmina Orły zrekonstruuje cmentarz z I wojny światowej w Drohojowie

 

Po kilku miesiącach władze gminy postanowiły spróbować raz jeszcze. Sam projekt rekonstrukcji jest już gotowy od dawna. Tym razem termin składania ofert wyznaczono na 4 maja. Prace rekonstrukcyjne powinny zakończyć się w połowie tego roku.

 

Cmentarz wojenny zlokalizowany w Drohojowie ma powierzchnię 0,0482ha. Wpisany jest do rejestru zabytków wraz z kapliczką z 1918 r. Cmentarz położony jest na niewielkim wzgórzu i w połączeniu z zadrzewieniem tworzy wyraźny akcent w krajobrazie. Charakteryzuje go bardziej rozbudowany plan w stosunku do większości zakładanych w Galicji Środkowej I-wojennych cmentarzy wojskowych. Na cmentarzu w Drohojowie pochowani są żołnierze z armii niemieckiej i rosyjskiej.

Poznaj przewagę Comarch ERP XL

 

Cmentarz początkowo założony był na planie trójkąta równoramiennego, którego układ zachował się jedynie szczątkowo. Jego forma zmieniła się prawdopodobnie na skutek przeprowadzanych w pobliżu prac rolniczych oraz ruchów mas ziemnych (szczególnie od strony skarpy). Nie zachowała się również główna aleja, tworząca niegdyś oś symetrii założenia. Pierwotnie alejka rozpoczynała się zlokalizowanym w połowie podstawy trójkąta równoramiennego, wejściem na teren cmentarza, a kończyła się kapliczką stanowiącą główny element kompozycji. Do teraz zachowała się jedynie kapliczka i stelle nagrobne w postaci krzyży. Te ostatnie wraz z mogiłami tworzyły pierwotnie, półkolisty układ, jednak w latach 90. zostały niefortunnie zastąpione betonowymi replikami. Stelle-repliki naśladują formą oryginalne kamienne krzyże, na których odwzorowano inskrypcje z informacjami o poległych żołnierzach

 

W ramach przedsięwzięcia odtworzony ma zostać pierwotny układu na planie trójkąta równoramiennego, z alejką przebiegającej wzdłuż głównej osi symetrii. Powstaną też ścieżki doprowadzające na teren cmentarza w postaci ramp oraz niezrealizowane nigdy wcześniej ogrodzenie wraz z bramą. Tu projektantom pomogły archiwalne plany z 1917 r. Powstanie parking. Całość kompozycji dopełni roślinność, która podkreśli charakter cmentarza wojskowego (żywopłoty z grabów i cisów, drzewa oraz niskie byliny). Wyremontowana zostanie też zabytkowa kapliczka oraz cmentarne krzyże.

 

Fot. dokumentacja przetargowa

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij