Klaster Podkarpackie Smaki będzie na Regionaliach w Warszawie
PODKARPACKIE. Producenci żywności z naszego regionu szukają partnerów biznesowych w Warszawie.
W targach weźmie udzial m.in. Zagroda Handzlowianka. Fot. Krzysztof Zieliński
W piątek 19 kwietnia br. kilkanaście przedsiębiorstw produkujących wyroby tradycyjne i ekologiczne z terenu województwa podkarpackiego jedzie na jedną z największych imprez targowych w Warszawie.
Dziś (w piątek 19 kwietnia) rozpoczynają się Targi Produktów Regionalnych Regionalia w Warszawie, jednej z największych komercyjnych tego typu imprez w Polsce. Wśród blisko 200 wystawców będą też firmy z Podkarpacia. Przede wszystkim znajdzie się tam wyspa ze stoiskami 14 przedsiębiorców z województwa podkarpackiego, oferujących tradycyjne i ekologiczne wyroby, m.in. wędliniarskie z Zakładu Jana Fołty z Markowej, „Smak Górno” z Górna i „Jasiołki” z Dukli oraz piekarnicze z Rzeszowa. Wyjazd ten przygotowało Stowarzyszenie „Pro Carpathia” koordynujące klaster „Podkarpackie Smaki”.
- Nasza wyspa będzie mieć powierzchnię 80 mkw w centrum hali – mówi Krzysztof Staszewski, prezes Pro Carpathii.
Targi będą okazja do spotkania się z handlowcami i zainteresowania ich naszymi wyrobami. Wyjazd jest również elementem tworzenia marki „Podkarpackie Smaki”.
W przyszłym roku, a dokładnie w październiku 2014 roku członkowie klastra pojadą do Turynu, na odbywające się co dwa lata prestiżowe targi Slow Food.
Wyjazd dofinansowany jest z projektu Karpacko-Alpejski Most Współpracy, finansowanego ze środków szwajcarskich.
ac